Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στοίχισε η κινεζική απόφαση στην Wall


Εικοσιτρία ακριβώς έτη μετά τη "Μαύρη Δευτέρα" που προκάλεσε σκηνές πανικού και σύγχυσης στην Wall Street, το αμερικανικό χρηματιστήριο γνωρίζει μια "γκρίζα" Τρίτη που φέρνει τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα δύο μηνών και στερεί από τον Dow Jones το επίπεδο των 11.000 μονάδων.

Αναστάτωση στην αγορά προκάλεσε από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κϊνας να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ έκδηλη ήταν καθ΄ όλη τη διάρκεια η απογοήτευση για τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν κολοσσιαίες εταιρείες.

Στον τεχνολογικό κλάδο, ο ενθουσιασμός των Apple και IBM για τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου δεν κατάφερε να συγκινήσει τους Αμερικανούς επενδυτές που εστίασαν κυρίως στα συντηρητικά "outlook" των διοικήσεων για τα κέρδη.

Αξιοσημείωτη ήταν η αρνητική στροφή του χρηματοπιστωτικού κλάδου ο οποίος αντέδρασε στις εξελίξεις αναφορικά με την Bank Of America, καθώς η τράπεζα φημολογείται πως δέχτηκε πιέσεις από την Fed της Νέας Υόρκης αλλά και ομάδα επενδυτών να προβεί σε επαναγορά ενυπόθηκων δανείων.


Ευρωπαϊκές αγορές

Το βράδυ της Τρίτης, τα βασικά χρηματιστήρια της Ευρώπης τερμάτισαν με απώλειες 0,4% -0,7% περίπου, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 έχασε περί την μισή εκατοστιαία μονάδα.

Ανάλογα, υποχωρεί το ευρώ στα 1,37 δολάρια, ενώ κατρακυλά κάτω και από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: