Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Νέα εκτίναξη των spreads και ντόμινο εξελίξεων

Νέα σημάδια δυσπιστίας προκαλεί στις παγκόσμιες αγορές η εικόνα της ελληνικής οικονομίας όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το αν θα συνεχίσει κανονικά τις μεταρρυθμίσεις, ή αν θα στραφεί εκ νέου στις κάλπες.
Ταυτόχρονα την αμέσως.... επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών (δηλαδή στις 15 Νοεμβρίου) αναμένεται να ανακοινωθούν τα ευρήματα της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ χρειάστηκαν 26 ημέρες για να μειωθούν τα Spread κατά 110 μονάδες, δεν χρειάστηκαν παρά 2 ημέρες για να αυξηθούν κατά 100 μονάδες.

Έτσι, τα Spread για άλλη μία ημέρα πήραν την Παρασκευή την ανιούσα και έφτασαν το μεσημέρι στις 839 μονάδες από τις 749,8 που ήταν νωρίς το πρωί.

Ανάλογη πορεία παρουσίασαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των πενταετών ομολόγων που ξεπέρασαν τις 806 μονάδες.

Στο μεταξύ, με πτώση 1,93% στις 1.547,43 μόνάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο χρηματιστήριο Αθηνών, που ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε μέχρι και 3%, εν μέσω φημών περί αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους.

Η εικόνα της οικονομίας μας αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη μόλις ανακοινωθούν οι αναθεωρήσεις της Eurostat, οι οποίες θα οδηγήσουν το έλλειμμα του 2009 πάνω από 15,5% και το χρέος πάνω από το 127% του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times που επικαλείται ανώνυμες πηγές, το έλλειμμα του 2010 αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα του 8,9%, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα μαύρη τρύπα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν μέσα στον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει βέβαια νέα μέτρα καθώς τα τέλη κυκλοφορίας, η περαίωση και τα οι φόροι επί των ακινήτων δεν αγγίζουν καν αυτό το ποσό.

"Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας, μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας και όχι από τα λόγια μας", τόνισε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι το γεγονός ότι ανέβηκαν και πάλι τα spreads δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στην αστάθεια».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το δίλημμα που έθεσε περί πρόωρων εκλογών είπε ότι η κίνηση του αυτή ήταν για να ενισχύσει την ψήφο ευθύνης.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: