Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

PRESS OEK Έργο μηδέν στον Ο.Ε.Κ. – Προάσπιση συμφερόντων των εργολάβων


Μας το "ταχυδρομησε":ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Ε.Κ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έργο μηδέν στον Ο.Ε.Κ. – Προάσπιση συμφερόντων των εργολάβων
Οι εργαζόμενοι του Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ο οικοδομικός κλάδος του Ο.Ε.Κ. συνεχίζει την ελεύθερη πτώση που ξεκίνησε από το 2005 και είχε ως συνέπεια το 2009 κατασκευαστικό έργο να αποτελεί μόλις 5 % του συνολικού προϋπολογισμού παροχών. Οι τρέχουσες εξελίξεις όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης αλλά επαληθεύουν «εφιαλτικά» σενάρια αφού τους τελευταίους 17 μήνες δεν έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή ούτε μιας κατοικίας!!! (www.syoek.gr/OEK2009-construction.JPG).
Τονίζουν ότι όταν κληρωθούν και παραδοθούν και οι τελευταίες κατοικίες των οικισμών, που δημοπρατήθηκαν πριν από 2 και 3 χρόνια, το κατασκευαστικό έργο θα αγγίξει το απόλυτο μηδέν και διευκρινίζουν ότι πραγματικός λόγος αυτής της χαρακτηριστικής αδράνειας δεν είναι τα χρήματα αφού η ανέγερση ενός μικρού οικισμού απαιτεί πολύ μικρά κεφάλαια σε σχέση και με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του Ο.Ε.Κ. και όταν μάλιστα η αποδέσμευση των κεφαλαίων είναι σταδιακή ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με αρκετές μάλιστα εργολαβίες να «καρκινοβατούν», επέλεξε η πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. για να αποδώσει μέσω υπηρεσιακών σημειωμάτων (www.syoek.gr/ypires-two.JPG) τις κύριες ευθύνες για την υπερβάσεις του συμβατικού προϋπολογισμού των έργων του Ο.Ε.Κ. σε υπαλλήλους του Οργανισμού που πραγματοποιούν προμετρήσεις κατά την φάση εκπόνησης της μελέτης αλλά και στους επιβλέποντες των έργων.
Ο Σύλλογος εργαζομένων καταγγέλλει ότι τα έγγραφα όχι μόνο ενοχοποιούν αθώους, όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπαίτιους αλλά αποτελούν πλέον «όπλα» των εργολάβων για τη διεκδίκηση επιπλέον χρημάτων από τις εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. των δικαιούχων. Οι όποιες υπερβάσεις δεν οφείλονται πλέον στους εργολάβους και τις κερδοσκοπικές διαθέσεις τους αλλά σύμφωνα και με την έγγραφη γνώμη της ίδιας της προέδρου Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. οφείλονται κυρίως σε λάθη των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Πλέον οι εργολάβοι, μέσω και των στοιχείων που τους προσκομίζει η υπηρεσία μας, αποκτούν εργαλεία άσκησης πίεσης προς την Πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και υπεράσπισης των θέσεων τους σε μελλοντική δικαστική διεκδίκηση.
Θέτουν μεταξύ των άλλων και σημαντικά ερωτήματα: Πως είναι δυνατόν να ευθύνονται κυρίως οι προμετρήσεις μελετών για αλλαγές που γίνονται κατά την εξέλιξη της κατασκευής και επιφέρουν αύξηση του εργολαβικού αντικειμένου; Πώς είναι δυνατόν να ευθύνονται οι επιβλέποντες για εντολές που επιβάλλονται από «ψηλά» και μεταβάλλουν το συμβατικό αντικείμενο; Ευθύνονται οι επιμετρητές για τις αλλαγές των τοπογραφικών σχεδίων, του χαρακτηρισμού εδάφους, της «μετάλλαξης» των έργων υποδομής και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων;
Τέλος αναφέρουν ότι αν η πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. επιθυμεί να διαπιστώσει τα αίτια των εμφανιζόμενων υπερβάσεων του συμβατικού προϋπολογισμού των έργων πρέπει πρωτίστως να εξετάσει εάν εφαρμόζονται οι όροι της σύμβασης και εάν εκτελούνται οι συμβατικές μελέτες.
Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Ε.Κ.
σχετικα:ΕΔΩ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ταχ. Διεύθ. : Σολωμού 60 & Πατησίων 104 32, Αθήνα ■ Τηλ.: 210 5281273-74 ■
Κιν.: 6972 303886 ■ Fax: 210 5226625 ■ Email: info@syoek.gr ■ URL: www.syoek.gr
Αρ. Πρωτ. : 77
Αθήνα, 15.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: