Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη του διευθυντή της NASA στην Κίνα


Ο διευθυντής της NASA Charles Bolden πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα μεταξύ 16 και 21 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε σήμερα από την αμερικανική υπηρεσία. Το ταξίδι είχε αρχικά προγραμματιστεί το Νοέμβριο του 2009 κατά την τότε επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Barack Obama αλλά η ακριβής ημερομηνία παρέμενε εκκρεμείς έκτοτε.

Ο εκπρόσωπος της NASA πάντως αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο των συζητήσεων που πρόκειται να έχει ο διευθυντής της υπηρεσίας με τους κινέζους επισήμους. Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων John Culberson από το Τέξας έφερε αντιρρήσεις για την επίσκεψη αυτή καθώς όπως είπε το αμερικανικό Κογκρέσο θα έπρεπε πρώτα να είχε ενημερωθεί για την επίσκεψη.

«Υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για τους στόχους του κινεζικού διαστημικού προγράμματος και είμαι σταθερά αντίθετος σε οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ της NASA και της CNSA (China National Space Administration) σε ότι αφορά τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, σημείωσε ο Culberson. Το επικείμενο ταξίδι του Bolden έρχεται δύο εβδομάδες μετά την επιτυχή εκτόξευση του κινεζικού διαστημικού σκάφους Chang'e-2 το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος της χώρας για να πραγματοποιήσει τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη το 2020, μετά το πρόγραμμα Apollo των ΗΠΑ. Η NASA αντιμέτωπη με ελλείψεις στον προϋπολογισμό της εγκατέλειψε πρόσφατα το πρόγραμμα «Constellation» για επιστροφή στη Σελήνη ως το πρώτο βήμα για μια μελλοντική αποστολή στον Άρη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: