Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Καλά νέα» από Moody's και Κομισιόν


Προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας «βλέπει» ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, εφόσον η χώρα μας συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος....

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο υψηλόβαθμος αναλυτής του Moody's, Άντονι Τόμας, δήλωσε σε συνέδριο στη Βαρσοβία: «Έχουμε εντυπωσιαστεί από τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση. Αν αυτό συνεχιστεί, ενδεχόμενη αλλαγή της αξιολόγησης θα είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος το 2011 στο 7% του ΑΕΠ, σχεδόν το μισό δηλαδή, από αυτό που ήταν το 2009.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά «σημάδια» στην προσπάθεια ισοσκελισμού του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδας διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τριμηνιαία έκθεσή της για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες την Τρίτη, η Κομισιόν εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων επιδίδεται σε εξαγωγικές δραστηριότητες.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι οποίες προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αναμένεται να αποδώσουν πιο γρήγορα απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ακόμη ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος αυτού του προγράμματος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η τροποποίηση της δομής της οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο, που θα δίνει έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Τονίζει δε, ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί την επιτυχία του. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για τον καθορισμό των μισθών, την αγορά εργασίας και την αγορά προϊόντων. Οι διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις αναμένεται να μειώσουν το μισθολογικό κόστος και να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, επισημαίνει.

Όπως εκτιμά ακόμη η Κομισιόν, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και αναμένεται ότι μεσοπρόθεσμα οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: