Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Στο ρυθμό των προγραμμάτων Leader χορεύει όλη η χώρα

Μας το "ταχυδρόμησε":
topeiraxtiri.blogspot.com

Αγγίζουν τα 30 πλέον τα τοπικά προγράμματα Leader, των οποίων οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (Αναπτυξιακές Εταιρείες) έχουν ξεκινήσει να δέχονται αιτήσεις από υποψήφιους επενδυτές. Μάλιστα, για το Leader του νομού Ηρακλείου, που ήταν τo πρώτo από όσα προκηρύχθηκαν, η προθεσμία έληξε στις 25 Οκτωβρίου. Η αλήθεια είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μικρότερο λόγω της οικονομικής κρίσης και της επακόλουθης οικονομικής ρευστότητας, αλλά οι Αναπτυξιακές Εταιρείες δεν ανησυχούν για την κάλυψη του προϋπολογισμού που έχουν διαθέσιμο, αφού τις προηγούμενες φορές υπερκαλύπτονταν σε πολύ μεγάλο ποσοστό με συνέπεια να υπάρχουν πολλές αιτήσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Τώρα, η οριακή κάλυψη του προϋπολογισμού του κάθε τοπικού προγράμματος επιτρέπει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών ότι σίγουρα θα χρηματοδοτηθούν, εφόσον έχουν συντάξει έναν ολοκληρωμένο φάκελο.
Η οικονομική κρίση, βεβαίως, οδηγεί και σε νέα μονοπάτια, όπως η πρωτότυπη δράση που έχουν θεσπίσει ορισμένες Αναπτυξιακές, δηλαδή η ανακαίνιση παραδοσιακών καφενείων, ενώ πολύ μεγαλύτερο από άλλες χρονιές θα είναι το ποσοστό των επενδυτών που θα επιλέξουν απλά να εκσυγχρονίσουν μέσω του Leader έναν ήδη επιτυχημένο ξενώνα ή μία ήδη υπάρχουσα μεταποιητική βιοτεχνία/εργαστήρι, τα οποία ενδεχομένως ίδρυσαν πάλι με κοινοτικό πρόγραμμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Leader σε πολλές περιοχές είναι ότι έχει «κατέβει» στα πεδινά, ακόμα και στους παραλιακούς δήμους (π.χ. νομός Χαλκιδικής), όπου σίγουρα χρειάζονται μία ανάσα οικονομικής ενίσχυσης, για να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες υποδομές φιλοξενίας και εστίασης και να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.

Σέρρες και Κέρκυρα
Προκηρύχθηκαν την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου τα τοπικά προγράμματα Leader των νομών Σερρών και Κερκύρας αντίστοιχα. Η καταληκτική τους ημερομηνία για την παραλαβή αιτήσεων από τους υποψήφιους επενδυτές είναι η 20ή Ιανουαρίου 2011 για τις Σέρρες και η 21η Ιανουαρίου για την Κέρκυρα.

Μεσσηνία, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά
Έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να δημοσιευθούν και οι προκηρύξεις για τα προγράμματα Leader, τα οποία θα έχουν περιθώριο για κατάθεση προτάσεων τρεις μήνες. Το τοπικό πρόγραμμα Leader της Μεσσηνίας έχει τίτλο «Η Ζωή στο Μεσσηνιακό Ελαιόλαδο» και των νότιων Ιονίων «Δημιουργικοί Διάλογοι στο Νότιο Ιόνιο».

Προκήρυξη για άλλα πέντε Leader Αλιείας
Με το ξεκαθάρισμα του ποιες περιοχές προχωράνε με τα… ηπειρωτικά Leader, καθώς έχουν πλέον υπογραφεί 41 από τις 43 συμβάσεις με ισάριθμες Αναπτυξιακές Εταιρείες, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί το παζλ και στα Leader Αλιείας. Έτσι, στα 8 που έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους επόμενους μήνες θα προστεθούν άλλα πέντε.
Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (Αναπτυξιακές Εταιρείες του κάθε νομού) θα μπορούν από τη δημοσίευση της προκήρυξης - την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου - να υποβάλουν τις προτάσεις τους στον φορέα υλοποίησης, την Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: