Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Νέα δεδομένα για το fast track


Μία μόλις ημέρα μετά το «ναυάγιο» στον Αστακό, απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζει στον αέρα μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Ειδικότερα, οι δικαστές έκριναν ως αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση του 1997 που αφορά τη δημιουργία Περιοχών για Ολοκληρωμένη Τουριστική Ανάπτυξη.

Η επίμαχη διάταξη αφορά τη δυνατότητα που έδινε ο σχετικός νόμος για ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων σε οποιαδήποτε περιοχή, είτε εντός, είτε εκτός σχεδίου χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός, κάτι που επιτάσσει το Σύνταγμα.

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απαλλοτρίωση 17,5 στρεμμάτων στη Μεσσηνία, που έγιναν με αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και Τουρισμού, το 2004.

Οι νέες δικαστικές εξελίξεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του fast track, το οποίο προβλέπει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, οι οποίες όμως – όπως εκτιμούν νομικοί - μπορούν να προσβληθούν στα ελληνικά δικαστήρια.

Προβληματισμός επικρατεί και στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού για τη στάση που θα κρατήσουν ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που αρχίζουν δειλά – δειλά να δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική περίπτωση Ολλανδοί επιχειρηματίες, που συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υφυπουργό Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη, για να προχωρήσουν στη κατασκευή τουριστικών κατοικιών και γηπέδου γκολφ στην Κάρπαθο αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: