Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Fast track αδιαφάνειας και του «ενός ανδρός»


Μας το "ταχυδρομησε":
aetoshal.blogspot.com

Γην και ύδωρ σε λίγους και εκλεκτούς προσφέρει ο Χ. Παμπούκης με το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση επενδύσεων», μέσω του οποίου επιφυλάσσει για τον εαυτό του την ανάδειξη σε υπερυπουργό, με ισχύ -κατά περίπτωση- μεγαλύτερη ακόμα και από αυτό το Κοινοβούλιο!
Το νομοσχέδιο θεσπίζει ιδιαίτερα... ελκυστικά φορολογικά κίνητρα, που θα ψηφίζονται κατά περίπτωση για κάθε «εκλεκτό». Ωστόσο, παρά τις οριακές βελτιώσεις σε διάφορα σημεία που δέχθηκαν μεγάλη κριτική, παραμένουν πολλά «παράθυρα».
Ο υπουργός Επικρατείας αποφασίζει αν θα οδεύσει στη Βουλή προς κύρωση η επένδυση. Μπορεί ακόμη με «αυτεπάγγελτη εισήγησή του» να ζητήσει από την υπό σύσταση αρμόδια διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει, την ένταξη δημόσιου έργου, χωρίς την υπογραφή τού καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, ενώ η επιτροπή θα αποφασίζει με πλειοψηφία...
Στα δημόσια έργα υπάρχει το περιθώριο να μη γίνει η ανάθεση με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, ενώ με....... υπουργικές αποφάσεις και με προεδρικά διατάγματα θα αλλάζουν οι πολεοδομικοί όροι, θα παραχωρείται αιγιαλός, θα απαλλοτριώνονται εκτάσεις -ακόμη και δασικές-, θα εγκρίνονται προσχώσεις, υποθαλάσσιοι αγωγοί ή τεχνητοί ύφαλοι.
Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή του νομοσχεδίου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» είναι η εισαγωγή στο τελευταίο άρθρο μιας σειράς ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων. Αναφέρονται με μεγάλη ασάφεια ως προς το περιεχόμενό τους και θα θεσπίζονται ανά περίπτωση με νόμο που θα κυρώνει την ένταξη της επενδυτικής πρότασης.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: