Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Το πραγματικό κόστος αγοράς του F-35: $96 εκατ. "γυμνό" - $140 εκατ. με όλο το "πακέτο"


H πρώτη πώληση του F-35 και η πρώτη αποτύπωση του κόστους του (κάτι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την ελληνική αξιολόγηση του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους) είναι γεγονός: Το Ισραήλ υπέγραψε με τις ΗΠΑ συμφωνία ύψους 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35, της Lockheed Martin που σημαίνει ότι η έκδοση του αγοράζει το Ισραήλ κοστίζει με επιμερισμό κόστους του πακέτου υποστήριξης περίπου 140 εκατ. δολάρια η μονάδα. "Καθαρό" κόστος του αεροσκάφους ("γυμνό") μόνο με την κινητήρα του, χωρίς υποστήριξη, 96 εκατ. δολάρια η μονάδα.

Η συγκεκριμένη έκδοση δεν περιλαμβάνει όλα αυτά που ήθελαν αρχικά οι Ισραηλινοί να περιλαμβάνει το αεροσκάφος, δηλαδή τα υποσυστήματα των δικών τους βιομηχανιών. Θα έχει κάποια συστήματα ισραηλινής κατασκευής, αλλά δεν πρόκειται για το customized F-35 που θα κόστιζε πάνω από 200 εκατ. δολάρια. Το Ισραήλ θα παραλάβει τα πρώτα μαχητικά το 2016, ενώ η μεσανατολική χώρα διατηρεί το δικαίωμα αγοράς στο μέλλον ακόμα 75 μαχητικών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πλευράς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Νέα Υόρκη. Το Ισραήλ όπως προείπαμε είναι η πρώτη χώρα που αγοράζει τέτοια αεροσκάφη εκτός από τις εννέα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η συμφωνία Ισραήλ-ΗΠΑ υπεγράφη ύστερα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, που αφορούσαν την τιμή των αεροσκαφών, τη βιομηχανική συμμετοχή του Ισραήλ στην παραγωγή των F-35 και την προσαρμογή των ισραηλινών δυνατοτήτων στον στόλο των αεροσκαφών που θα αποκτήσει. Το κόστος καθορίστηκε περίπου στα 96 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αεροσκάφος, περιλαμβανομένου του κινητήρα. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται τα κόστη για εξομοιωτές, ανταλλακτικά και συντήρηση.

"Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα γεγονός μεγάλης στρατηγικής και ιστορικής σημασίας", δήλωσε ο Μάικλ Όρεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Περιγράφοντας το F-35 ως το πλέον εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος, ο Ισραηλινός διπλωμάτης επισήμανε ότι με την απόκτηση των νέων μαχητικών η χώρα του θα μπορεί να αντιμετωπίζει "οποιαδήποτε απειλή ή συνδυασμό απειλών από οπουδήποτε προέρχεται στη Μέση Ανατολή".

Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε μία βέβαιη κοστολόγηση του F-35 για να γνωρίζουμε επιτέλους πόσο κοστίζει, πέρα από τις τερατολογίας των αντιπάλων για 150 εκατ. "γυμνό", αλλά και τις ιδιαίτερα αισιόδοξες όπως αποδεικνύεται, εκτιμήσεις της εταιρείας στην Ελλάδα περί βασικού κόστους 50 εκατ. δολαρίων ανά μονάδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: