Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Αναθεωρήσιμα προς τα πάνω έλλειμμα και χρέος»


Οι Βρυξέλλες παραμένουν δύσπιστες όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας κατά την περίοδο 2006 - 2009, εκτιμώντας μάλιστα ότι τα στοιχεία θα αναθεωρηθούν ανοδικά.
Σε αυτή την περίπτωση δε, η Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος είναι αναθεωρήσιμα δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την ακρίβεια των ελληνικών στοιχείων.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα λυθεί εντός του μηνός και ότι προς το σκοπό αυτό ενισχύεται το δυναμικό της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην Αθήνα.

Ως προς το ύψος της ενδεχόμενης αναθεώρησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τα στοιχεία κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα άνω, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε παράλληλα, ότι αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της οποίας οι αρμοδιότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Αύγουστο και μετά, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και ότι σε απόλυτη συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τα ακριβή ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: