Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ημέρα των Ζώων – Ευκαιρία για να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο


Μας το "ταχυδρομησε":Himaira.blogspot.com

Με τόσες και τόσες «παγκόσμιες ημέρες» που γιορτάζουμε σχεδόν 365 μέρες τον χρόνο (του ανθρώπου, του παιδιού, της μητέρας, κατά του καρκίνου, κατά του καπνίσματος, του περιβάλλοντος κλπ) είναι εύκολο να μπερδευτεί κανείς και αρκετά πιθανό να εκνευριστεί για το πώς βρεθήκαμε να γιορτάζουμε το οτιδήποτε, ακόμα και την Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας (μην ρωτάτε τι είναι..).

Η σωστή φιλοζωία δεν έχει ”ημέρες” και δεν έχει εορτές. Άλλωστε, για τους πραγματικά ”φιλόζωους” η έννοια αυτή είναι τόσο συνυφασμένη με την προσωπικότητά τους, που απλώς... δεν ορίζεται. Λίγο απόλυτο, αλλά απολύτως ορθό.

Ωστόσο, η ”ημέρα των ζώων” που εορτάζεται αύριο έχει και ένα τουλάχιστον καλό: Πολλαπλασιάζει την πιθανότητα κάποιος που δεν ενδιαφέρεται να σηκώσει το τηλέφωνο και να αποφασίσει να υιοθετήσει ένα από αυτά τα αδέσποτα σκυλάκια που εν όψει χειμώνα, τα περιμένουν δύσκολες ημέρες, να το κάνει έστω και σε αυτή την ημέρα. Βέβαια η υιοθεσία ενός κατοικίδιου δεν πρέπει να είναι μια απόφαση της στιγμής, αλλά μια απόλυτα συνειδητοποιημένη κίνηση. Και φυσικά δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια και δεν τα δίνουμε για δώρα σε κάποιο παιδάκι.
Πρέπει να είμαστε σίγουροι, ότι θα εξασφαλίσουμε στον νέο συγκάτοικο που θέλουμε να υιοθετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Άλλωστε, αν και δεν θα σας ζητήσει τίποτα, δεν χρειάζεται και πολλά: Λίγο φαγητό και πολλή αγάπη. Όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους. Πρέπει όμως να είμαστε και προετοιμασμένοι για τα έξοδα που θα έχει αυτή η «συγκατοίκηση», όπως οι τροφές, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και τα απαραίτητα είδη για την σωστή διαβίωση του.
Πολλές φορές ο λόγος που εγκαταλείπεται ένα ζώο είναι αυτά τα έξοδα, ακριβώς γιατί δεν είχαν προβλεφθεί από νωρίς.

Έτσι κι αλλιώς ο καθένας μπορεί να βοηθήσει αυτά τα αγαπησιάρικα πλάσματα με πολλούς τρόπους και όχι μόνο με την υιοθεσία, αν αυτή δεν είναι εφικτή (για διάφορους λόγους).

Αν πραγματικά θέλετε να δείξετε την αγάπης σας, μπορείτε εκτός από το να υιοθετήσετε ένα από τα πάρα πολλά αδέσποτα που υπάρχουν στα καταφύγια σε όλη την χώρα, ή ακόμα και αν το βρείτε στον δρόμο, μπορείτε επίσης να προσφέρετε βοήθεια σε συλλόγους είτε με εθελοντική εργασία είτε προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Με μια απλή αναζήτηση στον κοντινότερο σύλλογο της περιοχής μας, μπορούμε να μάθουμε για τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Ακόμα και με ιντερνετικό ψάξιμο, όλο και κάπου θα μπορούμε να βοηθήσουμε.

Βέβαια ας μην περιμένουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων για να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο. Ας γίνει τρόπος ζωής για ένα καλύτερο αύριο και για αυτά, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: