Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

(Οικονομικό) έγκλημα και τιμωρία


Μας το "ταχυδρομησε":himaira.blogspot.com

Γράφει ο 29-26

Ακούμε συχνά στα κανάλια για κομπίνες. Τελευταία είναι στη μόδα οι κομπίνες γιατρών, φαρμακοποιών και πλαστών συνταγογραφήσεων. Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε ένα κυκεώνα γεγονότων όπου πρέπει να λάβει χώρα συγκεκριμένη και επώνυμη καταγγελία, πλήρη με αποδεικτικά στοιχεία κλπ. Να την παραλάβει ένας αμφιβόλου ικανότητας ή ήθους επιθεωρητής και να ξετρυπώσει τον δράκο του παραμυθιού.

Αντιθέτως τα πράγματα και η λύση είναι εξαιρετικά απλά, για να μην πω απλοϊκά και εξηγούμαι : κάθε έγκλημα ως γνωστόν αφήνει ίχνη. Στα εγκλήματα κατά ζωής συλλέγονται οι σφαίρες το DNA κλπ. Στα οικονομικά εγκλήματα το πιο σίγουρο ίχνος είναι ένα : η τράπεζα και για την ακρίβεια οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια κατάθεση 1 ευρώ στον λογαριασμό μας δεν σβήνει ποτέ. Ακόμη και σε επίθεση hacker οι δικλίδες ασφαλείας και τα συνεχόμενα back up είναι τόσα πολλά που δεν αφήνουν περιθώρια να σβηστεί η κατάθεση μας στον αιώνα τον άπαντα.

Η τράπεζα της Ελλάδος σε περίπου 1 λεπτό μπορεί να μάθει τις κινήσεις των λογαριασμών ενός πολίτη ανά την επικράτεια. Σε περίπου 15 λεπτά τις κινήσεις σε όλη την Ευρώπη. Και σε 3-4 ώρες, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η λύση σε χώρες τύπου Ελλάδας είναι εξαιρετικά εύκολη και σχετικά σύντομη. Άνοιγμα των λογαριασμών ΟΛΩΝ των πολιτών που διαθέτουν τουλάχιστον Α.Φ.Μ. Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε τις καταθέσεις του καθενός, τουλάχιστον στην χώρα μας, και σε λίγους μήνες τις περιουσίες όλων παντού. Η ιδέα αυτή έχει παρουσιαστεί δημοσίως, καταρχάς για τους πολιτικούς, αλλά στη χώρα μας και λόγω εξαιρετικά μεγάλης διάβρωσης πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και κατόπιν σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, άρα σε όλους.

Η λογική είναι ότι δεν χρειάζεται να αποδείξω ότι κάποιος εγκλιμάτισε, αλλά να αποδείξει η ίδια η διαδικασία ανοίγματος ότι δεν έχει εγκλιματίσει τελικά. Δεν πάει να γράφει και 15 εκατομμύρια συνταγές ημερησίως, αν ο τάδε γιατρός δεν έχει ίχνη οικονομικού εγκλήματος στον δρόμο του είναι εντάξει και το αντίστροφο. Τα γράφω έτσι χοντροκομμένα για να βγάλουμε μια πρώτη άκρη, να πιαστούν οι χοντρές βρώμες και κατόπιν μπορεί το σύστημα να γίνει πιο εξειδικευμένο και επιλεκτικό.

Το δυσκολότερο σημείο στο ανωτέρω σενάριο δεν είναι το πρακτικό του μέρος, όσο η κοινωνική του διάσταση. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι το άνοιγμα των περιουσιών όλων των Ελλήνων θα διαταράξει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Θα βγουν τελείως παλαβά πράγματα στην φόρα, αμύθητες περιουσίες και σκάνδαλα που αυτή τη στιγμή είναι κρυμμένα κάτω από το χαλί, με ενδεχομένως μοιραία για όλους μας αποτελέσματα.

Σκεφτείτε για παράδειγμα πως θα πάρει ένας απολυμένος της ‘’τάδε’’ επιχείρησης με 0,29 ευρώ στο λογαριασμό του, που δεν μπορεί να αγοράσει ούτε γάλα στα παιδιά του, τον γείτονα της διπλανής πόρτας, εφοριακό, που θα έχει 6,5 εκατομμύρια στη τράπεζα. Η πιθανότητα να δανειστεί, για να αγοράσει μια καραμπίνα, που θα χώσει στο στόμα του βουλιμικού εφοριακού, προς συμμόρφωση, είναι μεγάλη. Αν λόγω μεγέθους το φαινόμενο επεκταθεί θα μιλάμε πλέον για εμφύλιο.

Οπότε όλα τα παραπάνω είναι θέμα μιας ακόμη πολιτικής απόφασης που δύσκολα, έστω και επί ΔΝΤ, θα πάρει Έλληνας πρωθυπουργός. Το πιθανότερο είναι την συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αναλάβει μελλοντικά κάποια απρόσωπη ευρωπαϊκή επιτροπή που θα κάνει για άλλη μια φορά την δουλειά που εμείς δεν μπορούμε. Μέχρι τότε υπομονή και …. καλές καταγγελίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: