Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2010

Νέα εύσημα Στρος Καν στην Ελλάδα


Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για το «σπουδαίο έργο που έχει κάνει για τη δημοσιονομική της εξυγίανση, έδωσε για ακόμη μια φορά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ...

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.

Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας τονίζοντας την πάγια θέση του ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος που υλοποιείται.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί.

Ερωτηθείς σχετικά έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν την απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν θύμα της κρίσης και δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω προώθηση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ΔΝΤ, διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε διεθνές επίπεδο.

Είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε οριστικά από την κρίση, να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: