Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΤΑ Η αρχαία Αµβρακία αποκτά το µουσείο της



Η πρωτεύουσα του βασιλιά Πύρρου, η σηµαντικότερη αποικία των Κορινθίων στη Βορειοδυτική Ελλάδα µαζί µε την Κέρκυρα, η Αµβρακία (η σηµερινή Αρτα) απέκτησε ολοκαίνουργιο µουσείο που εγκαινιάστηκε πριν 3 μέρες(περιοχή Τρίγωνο). Στα 500 τετραγωνικά εκθεσιακών χώρων – από 1.775 τ.µ. που καλύπτει το νεόδµητο µουσείο, µε προϋπολογισµό 1,8 εκατ. ευρώ – οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ευρήµατα κυρίως από την Αµβρακία που ιδρύθηκε το 625 π.Χ. και τα νεκροταφεία της και λιγότερα από ανασκαφές από τις γύρω περιοχές.

Το νήµα ξετυλίγεται............ από τα προϊστορικά χρόνια, όµως το µεγαλύτερο βάρος πέφτει στην ιστορία και την εξέλιξη της πόλης που ήκµασε περί το 295 π.Χ. µέσα από την παρουσίαση λίθινων ψηφισµάτων, νοµισµάτων, αγγείων, αλλά και σηµαντικών τειχισµένων οικισµών όπως το Ορραον, τάφων και επιτύµβιων στηλών, αλλά και του πολυάνδριου, του δηµόσιου σήµατος της πόλης για τους νεκρούς µαχητές της. Η συνέχεια είναι αφιερωµένη στις οικίες της Αµβρακίας µε την παρουσίαση των πιο αντιπροσωπευτικών της χώρων, όπως ο οίκος, το λουτρό, ο ανδρώνας, ο γυναικωνίτης και η αυλή, ενώ η επόµενη ενότητα εστιάζει στο τέλος της Αµβρακίας και στην πολιορκία της το 189 π.Χ. από τους Ρωµαίους ενώ τρεις χαρακτηριστικές φωτογραφίες συνδέουν την αρχαία Αµβρακία µε τη βυζαντινή, οθωµανική και σύγχρονη πόλη της Αρτας.

Τέλος στο αίθριο του µουσείου εκτίθενται επιτάφιες στήλες από τα νεκροταφεία της Αµβρακίας, στον δε περιβάλλοντα χώρο έχει ανακατασκευαστεί τµήµα δρόµου µε αρχαίες οικίες, συστάδα κιβωτιόσχηµων τάφων και τµήµα εγκαταστάσεων ελαιοτριβείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: