Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Νέλσον Μαντέλα: "Δεν είμαι άγιος"


Ο Νέλσον Μαντέλα κάλεσε τον κόσμο να μην τον βλέπει ως άγιο, λέγοντας ότι είχε "αδυναμίες, έκανε λάθη και αδιακρισίες", σε ένα απόσπασμα από το νέο του βιβλίο, το οποίο δημοσιεύτηκε στους "Sunday Times" της Νοτίου Αφρικής.
Το βιβλίο με τίτλο "Συνομιλίες με τον Εαυτό μου" είναι ένα ανθολόγιο από προσωπικά του γραπτά και ηχογραφήσεις και θα ξεκινήσει να πωλείται από την Τρίτη σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο να κάνει γνωστή στον κόσμο την ιδιωτική ζωή του πρώτου μαύρου προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

"Ως νέος συγκέντρωνα όλες τις αδυναμίες, τα λάθη και τις αδιακρισίες ενός χωριατόπαιδου, του οποίου το οπτικό πεδίο και η εμπειρία ήταν επηρεασμένο κυρίως από γεγονότα που συνέβαιναν στην περιοχή όπου μεγάλωσα και στα κολλέγια όπου με είχαν στείλει", γράφει.
"Βασιζόμουν στην έπαρση για να καλύψω τις αδυναμίες μου", προσθέτει ο ίδιος. "Ένα θέμα που με απασχολούσε πολύ μέσα στη φυλακή ήταν η λανθασμένη εικόνα που άθελά μου προέβαλα στον έξω κόσμο, το να θεωρούμαι άγιος", σχολιάζει ο 92χρονος βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης.

"Ποτέ δεν υπήρξα, ακόμη και με τη γήινη έννοια του αγίου που είναι ένας αμαρτωλός, ο οποίος δεν παύει να προσπαθεί".

Φυλακισμένος επί 27 χρόνια από την κυβέρνηση της λευκής μειοψηφίας επειδή αντιστάθηκε στην κυριαρχία του απαρτχάιντ, ο Μαντέλα απελευθερώθηκε το 1990 και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, που κορυφώθηκαν με την εκλογή του στην προεδρία, το 1994.

Παραιτήθηκε το 1999 μετά από μία θητεία.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν γίνει σπάνιες από τότε που απομακρύνθηκε από το δημόσιο βίο το 2004
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: