Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

«Μονόδρομος η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

Αναπόφευκτη θεωρεί στο μέλλον την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα Νουριέλ Ρουμπινί.
Με συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διάσημος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι παρά την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επώδυνων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης η Ελλάδα δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύεται και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του.
''Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην τη λετε. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί'', τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί μη ρεαλιστική την πρόβλεψη για επάνοδο σε 18 μήνες το πολύ στις αγορές χρήματος.
Επίσης, επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη είναι παγίδα για την Ελλάδα αφού ουσιαστικά η χώρα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς μίλησε το Σάββατο στο ΣΚΑΪ για τα μέτρα λιτότητας που παίρνουν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι τα μέτρα αποτελούν μονόδρομο για την επάνοδο στη δημοσιονομική τάξη και θα επιτρέψουν στην ΕΕ να προχωρήσει και στις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

«Είναι καιρός όλες οι δαπάνες που έγιναν στην απελπισμένη προσπάθεια να συντηρηθεί η οικονομική δομή των τραπεζών και να μη δημιουργηθεί ένα ευρύτερο domino effect να αντιστραφεί για να επανέλθουμε στη ‘θρησκεία’ του Μάαστριχτ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη δεν έχει ούτε την πολυτέλεια έκδοσης χρήματος, ούτε τη βεβαιότητα ότι η Κίνα θα έρχεται συνέχεια να της αγοράζει τα κούφια ομόλογα» πρόσθεσε, κάνοντας στην τελευταία αποστροφή του και έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: