Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Στρατηγική ήττα της κυβέρνησης στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις


Mεγάλη στρατηγική ήττα προγραιγράφεται για το κυβερνητικό κόμμα στην Αττική στη δημοσκόπηση της Kαπα Research που διενεργήθηκε τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για λογαριασμό της εφημερίδας ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Ακόμα πιο καταλυτικά είναι τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση σε διαδικτυακή δημοσκπόηση του zougla ge. Συγκεκριμένα βέβαιο νικητή με ευρεία πλειοψηφία καταγράφει η δημοσκόπηση για το ΒΗΜΑ τον Γιάννη Δημαρά βασικό και κύριο εκφραστή από τον χώρο των ανταρτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Αθήνα παρά το γεγονός ότι ο Νικήτας Κακάμάνης αρχικά εμφανιζόταν "κουρασμένος" εν τούτοις πλέον έχει πάρει μεγάλη διαφορά από τον Γ.Καμίνη.

Μόνο στον Πειραιά ο Γ.Μίχας εμφανίζεται ως βέβαιος νικητής κυρίως λόγω του αβυσσαλέου μίσους που χωρίζει τις υποψηφιότητες Π.Μαντούβαλου και Β.Μιχαλολιάκου. Πάντως η τάση δείχνει μάχη στην β' γύρο αν ο Π.Μαντούβαλος είναι δεύτερος.

Συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ο υποψήφιος της ΝΔ Β.Κικίλιας καταγράφει χαμηλά ποσοστά (ο Α.Σαμαράς δεν κερδίζει αυτό το στοίχημα) με 12,1%, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γ.Σγουρός (20,1%) δείχνει "χαμένος από χέρι" στο β' γύρο από τον Γ.Δημαρά που αρχικά παίρνει 17,9% (ακολουθούν, ο Αδ.Γεωργιάδης (9%), ο Θ.Παφίλης (8,1%), ο Αλ.Μητρόπουλος (7,9%), ο Γρ.Ψαριανός (3,5%) και ο Αλ.Αλαβάνος (3,1%). Κανέναν απαντά το 15,7% των ερωτηθέντων).

Σε β' γύρο, μεταξύ Γ.Σγουρού και Β.Κικίλια, οι ερωτηθέντες προτιμούν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 42,2% (έναντι 21,7% για τον υποψήφιο της ΝΔ), ενώ μεταξύ Γ.Σγουρού και Γ.Δημαρά, οι ερωτηθέντες προτιμούν τον ανεξάρτητο υποψήφιο με ποσοστό 45,2% (έναντι μόλις 28,9% για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ)! Άρα οι δυνάμεις κατά του μνημονίου επιλέγουν να συνταχθούν με μία εξαιρετικά συμπαθή υποψηφιότητα από τον χώρο των ανταρτών του ΠΑΣΟΚ και αυτό μελλοντικά θα αποτελέσει μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο Δήμο Αθηναίων, ο Ν.Κακλαμάνης συγκεντρώνει 38,5% και ο Γ.Καμίνης το 26,3%. Στο Δήμο Πειραιά, ο Γ.Μίχας συγκεντρώνει 40,5%, ο Π.Μαντούβαλος 16,2% και ο Β.Μιχαλολιάκος 15,9%. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Κ.Γκιουλέκας συγκεντρώνει 30,9% και ο Γ.Μπουτάρης 29%. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Π.Ψωμιάδης συγκεντρώνει 35,9% και ο Μ.Μπόλαρης 26,6%.

Η απογοήτευση της κοινής γνώμης από την κυβερνητική πολιτική καταγράφεται παντού με σαφήνεια στην δημοσκόπηση χωρίς ακόμα να καταφέρνει να καρπωθεί η ΝΔ αυτή την φθορά, κάτι απολύτως φυσιολογικό στην παρούσα χρονική στιγμή.

Παρά τους πρώτους επαίνους που εισπράττει η κυβέρνηση από το εξωτερικό, τα ποσοστά δημοτικότητάς της εμφανίζονται χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που κατέγραφε σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο Απρίλιο.

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο ικανοποιημένη από το έργο της κυβέρνησης και λιγότερο αισιόδοξη ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση. Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς δεν καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, που παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το 51,5% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ το 45,2% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφει το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο και τον μηχανισμό στήριξης (65,6%). Σε ερώτηση εάν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα εάν η ΝΔ είχε κερδίσει της εκλογές του 2009, η πλειοψηφία (44,9%) απαντά χειρότερα.

Μία στροφή των πολιτών προς συντηρητικότερες θέσεις, μία σαφή τάση κάλυψης της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την αδυναμία του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ (και για εσωτερικούς λόγους) να πιστωθούν την λαϊκή δυσαρέσκεια καταγράφει η 28η κατά σειρά Διαδικτυακή Ψηφοφορία από την «zougla.gr», ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ανακάμπτουν κάπως οι Οικολόγοι Πράσινοι ,οι οποίοι επανέρχονται μετά από καιρό στην τροχιά γύρω από το καταλυτικό 3%, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη επιμένει να καταδεικνύει, πως η αποχώρηση της από τον Συνασπισμό επιδρά αρνητικά και αποφασιστικά στην μελλοντική πορεία της Κουμουνδούρου.

Οι συνολικά 7.370 ψηφοφόροι, οι οποίοι συμμετείχαν στην Διαδικτυακή Ψηφοφορία, τοποθετήθηκαν επί τριών πολιτικών ενοτήτων που απασχολούν την επικαιρότητα:

Α) Τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου

Β) Την συνολική άποψη τους για το πολιτικό σκηνικό ως προς την πρόθεση ψήφου και την καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Γ) Το οικονομικό κλίμα

Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Ερ: Θα προσέλθετε να ψηφίσετε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές στις 7 Νοεμβρίου;

Αιφνιδιάζει το ποσοστό των ψηφισάντων στην Διαδικτυακή Ψηφοφορία, οι οποίοι δηλώνουν πως θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Το 77,4% των πολιτών, που είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν στην διαδικασία των Αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι εξαιρετικά μεγάλο, αν συνυπολογίσει κανείς τον χαρακτήρα των εκλογών, την «χαλαρότητα» της ψήφου σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, αλλά και την γενική τάση «αναχωρητισμού», που διέπει την Κοινωνία. Μία τάση, η οποία επί παραδείγματι έγινε σαφής στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Ενδεχομένως η τάση συμμετοχής, που καταδεικνύεται, να σημαίνει πως οι πολίτες δράττουν την ευκαιρία να καταθέσουν μια ψήφο διαμαρτυρίας τους ως προς το πολιτικό κλίμα που επικρατεί, από την στιγμή, μάλιστα, που το σύνολο σχεδόν της Αντιπολίτευσης έχει «πολιτικοποιήσει» την αναμέτρηση αυτή δια του Μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ερ: Θεωρείτε τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ως μέσο διαμαρτυρίας για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση έχει απόλυτη σχέση με το προηγούμενο ερώτημα. Τελικά η πλειοψηφία θεωρεί πως οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι μία ευκαιρία κατάθεσης διαμαρτυρίας με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κυβερνώσα παράταξη.


Ερ: Θεωρείτε πως στις Αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να κατατεθεί από τον ψηφοφόρο η θέση του έναντι του Μνημονίου;

Τα πράγματα γίνονται πιο σαφή με τις απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτό το ερώτημα. Με τα ίδια σχεδόν ποσοστά με την προηγούμενη ερώτηση, οι συμμετέχοντες ψηφοφόροι σε αυτήν την Διαδικτυακή Ψηφοφορία επιλέγουν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές ,για να καταθέσουν την αρνητική ή την θετική ψήφο τους έναντι του Μνημονίου.


Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για Περιφερειάρχη Αττικής στον Β’ γύρο;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν στην Περιφέρεια Αττικής)

Υποχωρεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σγουρός, ως προς την επιρροή του στο εκλογικό σώμα στον Β’ γύρο των εκλογών για το αξίωμα του Περιφερειάρχη Αττικής , πάντα σε σχέση με προηγούμενη ανάλογη μέτρηση και με την προϋπόθεση ότ ο ψηφοφόρος καλείται να πάρει θέση στην μονομαχία Σγουρού – Κικίλια. Αυξάνει θεαματικά το ποσοστό των πολιτών που απορρίπτουν και τους δύο υποψηφίους.



Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για Περιφερειάρχη Αττικής στον Β’ γύρο;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν στην Περιφέρεια Αττικής)

Το ποσοστό του Γιάννη Σγουρού μειώνεται ακόμη περισσότερο όταν βρίσκεται αντιμέτωπος στον Β’ γύρο με τον Γιάννη Δημαρά, ο οποίος, όπως και σε προηγούμενη μέτρηση, αγγίζει πολύ υψηλό ποσοστό.


Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν για Δήμαρχο Αθηναίων)

Μειωμένη επίδοση εμφανίζει και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργος Καμίνης, στον Α’ γύρο για την ανάδειξη Δημάρχου Αθηναίων. Τα αποτελέσματα, πάντως, καταδεικνύουν πως θα υπάρξει οπωσδήποτε και Β’ γύρος.


Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων στον Β’ γύρο;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν για Δήμαρχο Αθηναίων)

Αυξάνει θεαματικά το ποσοστό (41,1%) των ψηφοφόρων, οι οποίοι στον Β’ γύρο δεν επιλέγουν ούτε τον Νικήτα Κακλαμάνη, ούτε τον Γιώργο Καμίνη. Αυτή η αδιευκρίνιστη ψήφος ,η οποία και θα κρίνει τον τελικό νικητή, αποτελεί γρίφο για την συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Ως πρώτο συμπέρασμα θα μπορούσε να επισημάνει κανείς, πως ο μεν σημερινός Δήμαρχος Αθήνας δεν πείθει πια τόσο εύκολα τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ο δε Γιώργος Καμίνης δεν συγκεντρώνει a priori το σύνολο των ψήφων του ΠΑΣΟΚ.



Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για το αξίωμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν για Δήμαρχο Θεσ/νικης)

Δύσκολα τα πράγματα για τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, δείχνει να επικρατεί μεταξύ των παραδοσιακά συντηρητικών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για το αξίωμα του Δημάρχου Πειραιά;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν για Δήμαρχο Πειραιά)

Δυσκολία αντιμετωπίζει και ο Γιάννη Μίχας, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, ενώ ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, δείχνει σαφείς τάσεις ανάκαμψης. Υποχωρεί ο τρίτος επικρατέστερος στην αναμέτρηση, Πέτρος Μαντούβαλος.



Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για το αξίωμα του Δημάρχου Πειραιά στο Β’ γύρο;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν για Δήμαρχο Πειραιά)

Εντυπωσιακή ανατροπή καταδεικνύεται σε αυτό το διάγραμμα, αν επιβεβαιωθεί τελικά αυτή η τάση των ψηφοφόρων. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος προηγείται του Γιάννη Μίχα στον Β’ γύρο, ενώ θεαματικό είναι το ποσοστό που απορρίπτει και τους δύο υποψηφίους για τον Δήμο Πειραιά.


Ερ: Ποιον θα επιλέγατε για το αξίωμα του Δημάρχου Πειραιά στο Β’ γύρο;
(Βάση: Όσοι ψηφίζουν για Δήμαρχο Πειραιά)

Στην περίπτωση που στον Β’ γύρο βρεθούν αντιμέτωποι ο Γιάννης Μίχας με τον Πέτρο Μαντούβαλο, τότε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προηγείται. Προφανώς κάτι το ιδιαίτερο συμβαίνει με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει εμπλακεί σε έναν εσωστρεφή και -όπως φαίνεται φθοροποιό- εσωκομματικό αγώνα εναντίον του Παναγιώτη Φασούλα, ενώ άφησε να εννοηθεί πως τρέφει συμπάθειες για τον Γιάννη Δημαρά, υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής.


Γενικό Πολιτικό Σκηνικό

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ενώ και στο προηγούμενο διάγραμμα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός παρατηρείται -έστω και σε χαμηλά ποσοστά- ανάκαμψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ,αν και «Καταλληλότερο» παραμένει πάντα ο «Άλλος» ή ο «Κανένας».

Αν παρατηρήσει κανείς το παρακάτω διάγραμμα με τον συγκριτικό πίνακα στην πρόθεση ψήφου, αντιλαμβάνεται πώς οι πολίτες αρχίζουν πραγματικά να αντιδρούν στα μέτρα που έχουν ληφθεί, στην ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον στη χώρα, αλλά και στο διαρκές αίτημα για νέες «θυσίες». Το κυβερνητικό επιχείρημα περί «σημερινών θυσιών για ένα καλύτερο μέλλον» φαίνεται να «στομώνει» παραμονές των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Αντίθετα , η «Αντιμνημονιακή» τακτική του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να συσπειρώνει την Κεντροδεξιά, όσο μάλιστα η «απειλή» της Ντόρας Μπακογιάννη (ίδρυση νέου κόμματος) δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη και πλήρως ορατή στα πλατιά στρώματα των ψηφοφόρων.



Ερ: Είστε ή όχι αισιόδοξοι για την οικονομική πορεία της χώρας;

Το 77% των ερωτηθέντων εκφράζουν απαισιοδοξία ως προς την έξοδο από την κρίση. Το συγκεκριμένο αυτό δείγμα ανιχνεύεται από τους ειδικούς αναλυτές και σε όλες τις συμβατικές μετρήσεις της κοινής γνώμης ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα. Αν η Οικονομία είναι -εν πολλοίς- και ζήτημα ψυχολογίας, τότε αυτό το 77% καταδεικνύει πως η κοινωνία βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από το να πειστεί πως με κόπο, λιτότητα, βάρη και αγκομαχητό, η Ελλάδα θα τα καταφέρει τελικά.


Η Διαδικτυακή Ψηφοφορία από την ηλεκτρονική εφημερίδα «zougla.gr» διεξήχθη από τα μεσάνυκτα της 4ης Οκτωβρίου έως το πρωί της 8ης του ιδίου μηνός. Ψήφισαν 7.370 ψηφοφόροι – χρήστες του Διαδικτύου άνω των 18 ετών. Η στάθμιση των αποτελεσμάτων έγινε στη βάση της ψήφου των συμμετεχόντων στην Διαδικτυακή Ψηφοφορία στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Το 82% των συμμετεχόντων είναι άντρες και το 18% γυναίκες. Το 5,6% ανήκει στην ηλιακή κατηγορία 18 - 24 ετών, το 60,2% στην κατηγορία 25-44, το 30,7% στην κατηγορία 45- 64 και το 3,5% στην κατηγορία άνω των 65 ετών.

Ως προς το επίπεδο μόρφωσης τώρα, το 49% έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο και το 18% διαθέτει ανώτερη μόρφωση. Το 31% διαθέτει απολυτήριο Λυκείου, ενώ το 2% έχει τελειώσει το Δημοτικό.

Το 41,5% των συμμετεχόντων στην Διαδικτυακή Ψηφοφορία διαμένει στην Αττική, το 10,6% στην περιοχή Θεσσαλονίκης και το 47,9% σε άλλες περιοχές.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: