Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ξανά στο μικροσκόπιο το έλλειμμα


Φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα η δεύτερη αποστολή των στελεχών της Eurostat, προκείμενου να συλλέξουν στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009.
Το αποτέλεσμα του έλεγχου θα ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου....
Με την έλευση της τρόικα για τον 3ο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας το Νοέμβριο θα αποφασιστεί αν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή όχι και ποια πρέπει να είναι αυτά.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε παρουσίαση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley, Joachim Fels, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα διεθνώς που διαθέτει μια κυβέρνηση που μπορεί και λαμβάνει τα απαραίτητα σκληρά μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων της.

Όπως ανέφερε, υψηλά ελλείμματα και δημοσιονομικά προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία ακόμη και στις ΗΠΑ, «οι κυβερνήσεις, όμως, των χωρών αυτών, κάθε μια για διαφορετικούς λόγους, δε διαθέτουν την δύναμη της ελληνικής κυβέρνησης - που πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ισχυρή και οι εκλογές έγιναν πρόσφατα - να λάβουν σκληρά μέτρα που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση».

Μιλώντας γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία ο αναλυτής της Morgan Stanley εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος να υπάρχει μια δεύτερη συνεχόμενη ύφεση σε διεθνές επίπεδο.

Μεταστροφή του κλίματος

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έχουν επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, ο ελληνικός λαός, είναι πραγματικά εκπληκτικό, καθώς ο πληθυσμός αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και το κάνει. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλα τα κράτη που έχουν προβλήματα, ότι όταν χρειάζεται, ένα έθνος μπορεί να κάνει τις προσπάθειες που απαιτούν οι συνθήκες για να επανέλθει στο σωστό δρόμο».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι «φυσικά, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και το πρόγραμμα εισάγει την Ελλάδα στην πορεία ανάπτυξης, αλλά αυτή θα έρθει στη συνέχεια».

Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε την χαμένη αξιοπιστία μας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά στις αγορές, κάποια στιγμή μέσα στο 2011, τόνισε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παρομοίως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδηλώσεων του ΔΝΤ, επεσήμανε ότι η πρόοδος σε σχέση με πέρυσι είναι εμφανής.

Νωρίτερα, τη δήλωση ότι έμεινε έκπληκτος από το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση, έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο κ. Τρισέ.

Τί είπαν Παπαντωνίου, Χατζηδάκης, Ανδριανόπουλος

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, «Κυριακή με Δράση», ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου, αναφερόμενος στην Οικονομία, αναρωτήθηκε πως άφησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2005 και μετά να ξεφύγουν τα ελλείμματα και να πέσει η ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να μπει σε τάξη το κράτος, να ελεγχθεί η σπατάλη στο δημόσιο και να τονωθεί η ανάπτυξη με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η κατάσταση του ελλείμαμτος είχε γίνει γνωστή από το 1980. Παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι «κορόιδεψε» συνειδητά το εκλογικό σώμα, δε δανείστηκε όταν έπρεπε και ενώ παίρνει δύσκολες αποφάσεις, δεν εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη τα όσα είπε ο Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι για πολλά χρόνια η χώρα ζούσε με δανεικά. Σχετικά με το πακέτο στήριξης, είπε ότι εφόσον συνεχίζουμε να δανειζόμαστε το έλλειμμα μεγαλώνει και ο μόνος τρόπος να το τιθασεύσουμε, είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή επενδύσεις.

Απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη, είπε ότι αν το ΠΑΣΟΚ προσέφευγε κατά την αρχή της διακυβέρνησής του στο δανεισμό, θα δανειζόμασταν με ψεύτικα στοιχεία και μετά δε θα είχαμε ελπίδα για την ύπαρξη σχήματος διάσωσης της Ελλάδας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: