Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Αμφιβολία για τους δημοσιονομικούς στόχους


Στο 15,1% αναθεωρείται το έλλειμμα του 2009 από 13,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η επίπτωση από την αναθεώρηση του ελλείμματος θα είναι μικρή και δε θα προκαλέσει την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Ο προϋπολογισμός έχει φόρους και μόνο φόρους για τα λαϊκά στρώματα με πιο επώδυνους τον νέο αυξημένο ΦΠΑ και τον αυξημένο φόρο στο πετρέλαιο. Ακόμα και αν μειώσουν το ΦΠΑ σε ένα είδος, θα το αυξήσουν σε εκατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η δυσκολότερη χρονιά μετά τη δεκαετία του ΄40 εκτιμά ότι θα είναι για την Ελλάδα το 2011 ο ΛΑΟΣ, μετά τη συνταγή ΠΑΣΟΚ για την κρίση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με τον προϋπολογισμό.

«Στον ''αέρα'' βρίσκεται ήδη το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011 πριν καν στεγνώσει το μελάνι που το τύπωσε», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφερόμενος στην αξιοπιστία του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011.

Στο τραπέζι η αλλαγή ΦΠΑ

Σε συζητήσεις με την Κομισιόν για αλλαγές στον ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

Μεταξύ άλλων συζητείται η μετακίνηση ειδών πρώτης ανάγκης στον πολύ χαμηλό συντελεστή του 5,5% από 11% και ειδών πολυτελείας από το 11% στο 23%, ενώ συζητείται και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 12% ή 13%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προχωρά σε πλήρη αλλαγή του συστήματος αντικειμενικών άξιων εντάσσοντας και τις εκτός σχεδίου περιοχές στο εν λόγω σύστημα, ενώ η αναπροσαρμογή τους πλέον θα γίνεται σε ετήσια βάση.

«Προεκλογικός» προϋπολογισμός

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Τρίτη, ο επικεφαλής της Δράσης Στέφανος Μάνος επεσήμανε ότι πρόκειται για «προεκλογικό» προϋπολογισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν έχουν ορίζοντα το 2011 αλλά τις δημοτικές εκλογές.

«Τα πραγματικά νούμερα θα τα μάθουμε αργότερα» εκτίμησε ο κ. Μάνος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού, είπε ότι «οι Κινέζοι θα βάλουν τα λεφτά τους εκεί που περιμένουν να έχουν σωστές αποδώσεις».

Ο κ. Μάνος προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για Κινέζους και Άραβες, ενώ αυτό που χρειάζεται είναι γενική ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε αυτές που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά «απορώ γιατί δεν έχουν φύγει ακόμα».

Χαρακτήρισε ασυνάρτητη την πολιτική της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν οι εισηγμένες εταιρείες που ήταν κερδοφόρες το 2009, επισημαίνοντας ότι πολλές από αυτές το 2011 θα καταγράφουν μεγάλες ζημίες.

Τέλος αναφερόμενος στη ρύθμιση της περαίωσης, έκανε λόγο για αθλιότητα, επισημαίνοντας ότι φέτος η κυβέρνηση μπορεί να μαζέψει κάποια ψίχουλα, αλλά του χρόνου δεν θα εισπράξει τίποτα από τη φορολογία.


Moody' s: Ενδεχόμενο αναβάθμισης

Εντυπωσιασμένη» δηλώνει η Moody's από την προσπάθεια της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αξιολόγησής της αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε εντυπωσιαστεί από όσα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση ως προς τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Άντονι Τόμας, ανώτατος αναλυτής του οίκου, μιλώντας σε συνέδριο στη Βαρσοβία. “Αν αυτό συνεχιστεί”, πρόσθεσε, ενδέχεται να υπάρξει αναβάθμιση.

Ψήφος εμπιστοσύνης και από ΔΝΤ

Την "ελπίδα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιρλανδία θα βελτιωθεί", εξέφρασε ο διευθυντής του τμήματος νομισματικής πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,(Χοζέ Βινιάλς) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τα προγράμματα σταθερότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσδοκία του ΔΝΤ είναι πως "τα πράγματα θα βελτιωθούν".

Δυσμενές κλίμα στο λιανικό εμπόριο

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τους τελευταίους 7 μήνες σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ.

Εξαιρετικά δυσμενές παραμένει το οικονομικό κλίμα στους τομείς του λιανικού εμπορίου, στις κατασκευές, ενώ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών που έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: