Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Σε κατ'οίκον περιορισμό η σύζυγος του Κινέζου αντιφρονούντα


Πολύ έξυπνο κόλπο αυτό που έγινε με τον Κινέζο νομπελίστα από τους δυτικούς σε βάρος της Κϊνας που τώρα έχει μπει στη γωνία και δέχεται τα επικοινωνιακά κτυπήματα το ένα μετά το άλλο. Σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι της στο Πεκίνο φέρεται να τέθηκε από τις κινεζικές αρχές η σύζυγος του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της αμερικανικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Freedom Now.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι η Λιου Σία, η οποία είχε να δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της Παρασκευής, συναντήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής με τον φυλακισμένο Κινέζο νομπελίστα.

Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό, καταδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2009 σε κάθειρξη 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους», καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,

Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».

Ο Λιου Σιαομπό αφιέρωσε το βραβείο στα θύματα της Τιενανμέν, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Λιου Σιαομπό προκάλεσε την οργή του Πεκίνου και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια της συζύγου του.

Το ζευγάρι συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα) της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία, το οποίο επικαλείται την πεθερά του Λιου Σιαομπό.

Η Λιου Σια δεν έχει δώσει σημάδια ζωής από το βράδυ της Παρασκευής. Δικηγόροι του αντιφρονούντα δήλωσαν ότι δεν έχουν μπορέσει να έλθουν σε επαφή μαζί της αφότου «την πήραν αστυνομικοί», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση από την Επιτροπή Νόμπελ της βράβευσης του Λιου Σιαομπό.

Το κινητό της ήταν απενεργοποιημένο. Η ίδια είχε διαπραγματευτεί με τις Αρχές να της επιτραπεί να συναντήσει το σύζυγό της (πέραν της καθορισμένης μίας φοράς το μήνα) για να του μεταφέρει τις ειδήσεις για την απονομή του Νόμπελ -πιθανολογείται ότι ο Λιου Σιαομπό δεν έχει ενημερωθεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: