Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αντεγκλήσεις και αποδοκιμασίες στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ


Επεισοδιακά άρχισε το 34ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αντεγκλήσεις και αψιμαχίες μεταξύ των συνδικαλιστών.
Τα αίματα «άναψαν» όταν ανέβηκε στο βήμα ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ....

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, όταν ο ίδιος αναφέρθηκε στις απολύσεις το τελευταίο διάστημα στην «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ».

Άλλοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ συνεπλάκησαν, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και άλλους πολιτικούς.

Οι συνδικαλιστές αποδοκίμασαν και την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Η κα Μπιρπίλη παρέσχε διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ από το δημόσιο, τονίζοντας ότι η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης» καθώς και ότι η επιχείρηση «θα συνεχίσει να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα».

«Δεν πιστεύαμε ότι τα πράγματα θα ήταν τόσο άσχημα όσο τα βρήκαμε», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για απαξίωση του προσωπικού και της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι 1.600 προσλήψεις που εκκρεμούν επί αρκετούς μήνες. Παρόλο αυτά το προσωπικό της ΔΕΗ στο τέλος του 2010 θα είναι λιγότερο από πέρυσι αφού στο μεταξύ αποχώρησαν με πρόωρη συνταξιοδότηση 2.000 εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην παραγωγή και τα ορυχεία.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις δύο νέες θυγατρικές εταιρείες, μεταφοράς και διανομής ρεύματος που θα δημιουργηθούν σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, θα έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για υποβάθμιση, τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο παράδοσης της ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, απαντώντας εμμέσως στη ρήση Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε» είπε ότι «κανείς δεν κάλεσε τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στα δείπνα της Siemens, της Ολυμπιάδας, των εξοπλισμών, της μίζας και των ‘μεγάλων έργων’, τα οποία ήταν για λίγους».

Τέσσερις προειδοποιήσεις

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος απηύθυνε τέσσερις προειδοποιήσεις:

α) Να μη θιγεί το ασφαλιστικό,
β) να προχωρήσει η κατασκευή των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα,
γ) να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και
δ) να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη μεταφορά και τη διανομή.

Ο κ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις αυξήσεις τιμολογίων στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης, μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ενώ στο υψηλότερα κλιμάκια γίνονται μειώσεις. Όπως είπε, «πάνω από 700.000 φτωχά νοικοκυριά θίγονται από τις αυξήσεις αυτές».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: