Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ομολογία Γιούνκερ για Ελλάδα


Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση που έκανε στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση».

«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», είπε ο Γιούνκερ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν φανερό πως κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα» και αυτό - όπως είπε – το συζητούσαν Γερμανοί, Γάλλοι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΒΒC στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο». Εκτίμησε μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική όταν εξέλθει από την κρίση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.

Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και διέψευσε την καταστροφολογία που είχε αναπτυχθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στην απόφαση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η χώρα μας βγει ξανά στις διεθνείς αγορές, καθώς και στις σχετικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούν την απόφαση της Κίνας να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά κέντρο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν θύμα της κρίσης και δεν ήταν αυτό που προκάλεσε την κρίση.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν επίσης με αναφορές τους τόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Ζόζεφ Στίγκλιτς που μίλησε στο πάνελ καθώς και η Κριστίνα Ρόμερ καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ.

Αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Σε συνέντευξή του στην The Wall Street Journal ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να ζητήσει παράταση του μηχανισμού στήριξης. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων παραμένουν πηγή ανησυχίας.

Σε άλλη συνέντευξη στο δίκτυο CNBC ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τη σημαντική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και αναφέρθηκε σε τουλάχιστον μια μεγάλη εταιρία ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

«Θα τα καταφέρουμε εάν πιστέψουμε όλοι στις δυνάμεις μας και έχουμε αυτοπεποίθηση» τόνισε από τη Λήμνο ο πρωθυπουργός, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς από την Τρίπολη κάλεσε τους πολίτες να μην δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση ψηφίζοντας τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, γιατί μετά τις εκλογές «θα ακολουθήσουν, όπως είπε, χειρότερα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίσει από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται η δεύτερη αποστολή των στελεχών της Eurostat στην Αθήνα για να συλλέξουν τα απαιτούμενα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση του τελικού ύψους της αναθεώρησης που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου.

Με την έλευση της τρόικα για τον 3ο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας το Νοέμβριο θα αποφασιστεί αν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή όχι και ποια πρέπει να είναι αυτά.

Μείωση του ταμειακού ελλείμματος

Σε 18.504 εκατ. ευρώ, από 25.603 εκατ. ευρώ πέρυσι, μειώθηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 36.175 εκατ. ευρώ από 34.947 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο εννεάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 48.898 εκατ. ευρώ από 54.159 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Εν τω μεταξύ σε δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 900 εκατ. ευρώ, προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους την ερχόμενη Τρίτη, 12 Οκτωβρίου.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: