Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ανησυχία για την ασφάλεια της συζύγου του Λιού Σιαομπό εκφράζουν οργανώσεις


Να εγκαταλείψει το Πεκίνο ζήτησε η αστυνομία της Κίνας από την σύζυγο του βραβευμένου με Νομπέλ Ειρήνης διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, προσφέροντάς της ως αντάλλαγμα μια επίσκεψη στον σύζυγό της. Η ίδια είχε εκφράσει φόβους ότι μπορεί η κυβέρνηση να σκοπεύει να τη θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ ο δικηγόρος του νομπελίστα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται.

Θεωρείται ότι η Λιού Σιά έχει μεταφερθεί στην πόλη Τζιντσού της της βορειοανατολικής Κίνας, όπου εκείνος είναι φυλακισμένος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Asia, η Λιού Σιά δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι πρόκειται να την μεταφέρουν στην Τζιντσού αλλά πρόσθεσε ότι φοβάται πως μπορεί να την θέσουν σε κατ' οίκον περιορισμό σε άλλη περιοχή εκτός Πεκίνου.

Η συνάντηση με τον σύζυγό της αναμενόταν να γίνει το Σάββατο, ωστόσο, ο αδελφός του Λιού Σιαομπό δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ακτιβιστές και φίλοι της συζύγου του Νομπελίστα υποστηρίζουν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Λιού Σιά και ότι το κινητό της τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο.

Στη σελίδα της στο Twitter αργά το βράδυ της Πέμπτης είχε γράψει ότι αντιστάθηκε στις προσπάθειες της αστυνομίας να την πείσουν να ταξιδέψει στην Τζιντσού, η οποία απέχει 500 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, πριν από την ανακοίνωση του νικητή του Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή.

Μετά την ανακοίνωση ομάδα περίπου 100 υποστηρικτών του συγκεντρώθηκαν έξω από το κτιριακό συγκρότημα όπου βρίσκεται το διαμέρισμα της Λιου στο Πεκίνο, ενώ η αστυνομία την εμπόδιζε να φύγει.

Δεκάδες δημοσιογράφοι περίμεναν επίσης έξω από το κτίριο παρακολουθούμενοι από περίπου 30 ένστολους αστυνομικούς και δεκάδες άλλους με πολιτική περιβολή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι φοβούνται πως η κυβέρνηση της Κίνας σκοπεύει να τη θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό.
πηγη:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: