Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

“Απασφάλισε” η Εθνική, τελειώνουν τα δικαιώματα


Ο κύβος ερρίφθη για την Εθνική Τράπεζα. Μόνο οι ξένοι επενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταβάλλουν την μισή αύξηση κεφαλαίου ή 934 εκατ. ευρώ.
Η καλή αυτή πορεία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας – που δείχνει ότι η αύξηση θα καλυφθεί σχετικά εύκολα - απελευθέρωσε χθες «δυνάμεις» και οδήγησε τους ξένους επενδυτές στο να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής είτε απ’ ευθείας, είτε αγοράζοντας δικαιώματα, μια ημέρα πριν την λήξη της διαπραγμάτευσης τους.

Μάλιστα, ξένα και ελληνικά funds επισημαίνουν την σημασία της παρουσίας των Κινέζων στην Αθήνα και θέτουν ως στόχους για την τιμή της Εθνικής τα 8,20 ευρώ, μετά την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. ( οι ίδιοι όμως θέτουν και stop loss τις απώλειες 15% από την περιοχή των 7,20 ευρώ ).

Η μετοχή χθες έκλεισε με άνοδο 2,5% φθάνοντας στα 7,38 ευρώ, ενώ τα δικαιώματα αντέδρασαν για πρώτη φορά με έντονη άνοδο. Το δικαίωμα της μετοχής έκλεισε με άνοδο 8,33% στα 0,39 ευρώ και το δικαίωμα της ομολογίας στα 0,69 ευρώ με κέρδη 4,55%.

Γιατί θα καλυφθεί η αύξηση και πόσα δικαιώματα άλλαξαν «χέρια»

Τα στελέχη της Εθνικής ήταν αισιόδοξα εδώ και ημέρες διότι ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης είχε καλυφθεί εξ αρχής. Τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν το 16,5% ήταν ένα από τους πρώτους στόχους που εξασφάλισε το επενδυτικό τμήμα της Εθνικής Τράπεζας.

Η συμμετοχή των ταμείων εξασφαλίστηκε ενώ με άνεση θα καλυφθεί και το 35,4% των ξένων επενδυτών ( νομικά και φυσικά πρόσωπα εξωτερικού ).

Θετική θα είναι και η ανταπόκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος ( 1,6%) η οποία εντάσσεται στο ποσοστό του δημοσίου και των οργανισμών ( 7,5% περίπου).

Οι Έλληνες επενδυτές (νομικά και φυσικά πρόσωπα) ή το 40,5% των μετόχων αποτελούν ένα ερώτημα καθώς δεν θα μπορέσουν όλοι τελικά να συμμετάσχουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Μέσα σε έξι ημέρες άλλαξαν «χέρια» περί τα 327 εκατ. τεμάχια ή το 27%. Όπως σωστά είχε εκτιμήσει η Εθνική τα τεμάχια που αναμένεται να αλλάξουν «χέρια» θα φθάσουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ ή το 30% της συνολικής έκδοσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα ποσοστό κοντά στα 3,5% των μετοχών θα αλλάξει «χέρια» και ενδέχεται το ποσοστό των ξένων να φθάσει μετά την αύξηση και το 38-39%...
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: