Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Με αλλαγές στο κόμμα προειδοποιεί ο Σαμαράς


Ματαιώθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα και την Τρίτη περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στη Χίο, με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς επρόκειτο να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παναγιώτη Βογιατζή για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Σαμαρά στη Χίο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του νησιού και επέστρεψε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που μέχρι στιγμής σηκώνει μόνος του το κύριο βάρος της προεκλογικής προσπάθειας, θεωρεί ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι από τις περιοχές που μπορούν να βαφτούν «μπλε» στο χάρτη τη βραδιά των εκλογών.

Την Κυριακή πάντως, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, κήρυξε πανστρατιά, προκειμένου να κινητοποιήσει τους βουλευτές του, αφού ο κομματικός μηχανισμός δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων.

Έτσι, η ηγεσία της ΝΔ κατάρτισε πρόγραμμα 60 συγκεντρώσεων σε πρωτεύουσες νομών, όπου θα μιλήσουν στελέχη του κόμματος. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ριζικές αλλαγές στο οργανόγραμμα του κόμματος για μετά τις εκλογές. Ορισμένοι συνδυάζουν την προσπάθεια κινητοποίησης των βουλευτών με τις αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό. Άλλωστε, είχε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου προειδοποιήσει ότι θα αξιολογεί προσωπικά τις επιδόσεις των στελεχών του.

Το σημαντικότερο πρόβλημα πάντως μέχρι στιγμής η ΝΔ το έχει στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Κικίλια δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα ήθελε η Ρηγίλλης. Καθώς μάλιστα τα ποσοστά όλων των υποψηφίων είναι πολύ χαμηλά, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να περάσει στο δεύτερο γύρο ο κ. Γιάννης Δημαράς και να μείνει εκτός διεκδίκησης ο κ. Κικίλιας, κάτι που θα είναι προσωπικό πλήγμα για τον κ. Σαμαρά. Η Ρηγίλλης διαδίδει ότι τον κ. Δημαρά τον στηρίζει παρασκηνιακά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Δημαρά, αν και δεν τον κατονόμασε, μιλώντας «για κάποιους που εκφράζουν μισή διαμαρτυρία, γιατί πατάνε με το ένα πόδι στη βάρκα του ΠΑΣΟΚ και με το άλλο διαμαρτύρονται εναντίον του».

Στο προσεχές διάστημα ο μηχανισμός της ΝΔ θα προβάλει πιο έντονα τη σχέση του κ. Δημαρά ως βολική λύση και για το ΠΑΣΟΚ για την έκφραση της αντιμνημονιακής ψήφου. Το επιχείρημα είναι αμφίβολο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, σε περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο ο κ. Δημαράς, έχει αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει τον κ. Γιάννη Σγουρό, εν αντιθέσει με τον κ. Κικίλια, που έχει λιγότερες πιθανότητες.

Με δεδομένο πάντως ότι ο κ. Κικίλιας είναι προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά, σε σχέση με την οποία διακυβεύεται το προσωπικό του κύρος, προκαλεί εντύπωση και η χαμηλή επίδοση του κομματικού μηχανισμού, αλλά και η απροθυμία των βουλευτών του Λεκανοπεδίου να τον στηρίξουν.

Εξελίξεις στην Κεντροδεξιά

Αν και αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο, στη Ρηγίλλης παρακολουθούν προσεκτικά τις διεργασίες στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία» και τις κινήσεις της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία προανήγγειλε την ίδρυση του κόμματός της για τις 21 Νοεμβρίου. Η κα. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργήσει κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά κόμμα κυβερνητικής συνεργασίας. Έτσι, δείχνει να μην είναι σε απόκλιση με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος με την υπερψήφιση του μνημονίου και μία σειρά ελιγμούς κάνει ό,τι μπορεί για να αποτινάξει τη ρετσινιά του ακροδεξιού κόμματος και να εμφανισθεί σαν ένας ακόμη κεντροδεξιός συστημικός παίκτης.

Ενώ η κα. Μπακογιάννη έχει δείξει ότι θα προτιμούσε να την πλαισιώσουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, ήδη από τη Δευτέρα το πρωί είχε την πρώτη δήλωση προσχώρησης στο κόμμα της από τον κ. Κώστα Κιλτίδη. Πάντως, έχει ενδιαφέρον αν η κα. Μπακογιάννη θα ανοίξει από την αρχή τις πύλες του κόμματός της στους διαγραμμένους της ΝΔ -υπάρχει και ο κ. Χρήστος Μαρκμογιαννάκης-, αλλά και πως θα συμπεριφερθεί στην πορεία στους γνωστούς και δηλωμένους πολιτικούς της φίλους.

Αυτό βέβαια είναι και πονοκέφαλος για τον κ. Σαμαρά. Ορισμένοι λένε ότι θα ήταν καλύτερα οι φίλοι της κας. Μπακογιάννη να προσχωρήσουν από την αρχή στο κόμμα της, παρά να μείνουν και να προκαλούν φθορά «σαν άλλος εσωτερικός εχθρός».

Πάντως, αν κάτι δεν ανησυχεί τη Ρηγίλλης, είναι η περίπτωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από την αδερφή του και να παραμείνει στη ΝΔ στο προσεχές, αλλά και στο απώτερο μέλλον.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: