Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Αν. Βγενόπουλος: Σκάνδαλο τα δομημένα ομόλογα


Η υπόθεση των δομημένων ομολόγων αποτελεί σκάνδαλο, το οποίο «δέον είναι να αποδειχθεί», κατέθεσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή. Εκτίμησε ότι όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή γνώριζε τι συμβαίνει.

"Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι φαίνεται αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι έγινε αυτή η έκδοση αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεν ήταν εις πλήρη γνώση όλου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας πιθανόν, με διαφορετικό βαθμό ανάμειξης πιθανόν. Μια υπογραφή για την έκδοση πιθανόν να φέρει μια διαφορετική ευθύνη. Η δική μου εκτίμηση όμως είναι ότι ήταν εις γνώση όλοι", δήλωσε ο επικεφαλής του Marfin Investment Group.

"Αν αποδειχθεί ή εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει μια υψηλή πιθανολόγηση ότι ήταν γνωστό στο πολιτικό σύστημα της εποχής ότι τα ομόλογα κατέληγαν στο ταμείο, τότε η απιστία τόσο αυτών των ανθρώπων που έκαναν τις εκδόσεις, όσο και των οποιωνδήποτε άλλων, που έχουν επωφεληθεί από όλη αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία, είναι αποδεδειγμένη", πρόσθεσε.

Κατέθεσε στην επιτροπή έγγραφο με την απάντηση του τότε υπουργού Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη σε επερώτηση του Χρ. Βερελή. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο υπουργός είχε δηλώσει στη Βουλή ότι το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε επενδύσει την επίμαχη περίοδο αποκλειστικά και μόνο κρατικών ομολόγων ελληνικού δημοσίου, χωρίς να κάνει δηλαδή αναφορά στο δομημένο ομόλογο.

"Η εκτίμηση μου είναι ότι το υπουργείο Απασχόλησης, πως λεγόταν αυτό δεν το θυμάμαι, του κ Τσιτουρίδη, γνώριζε πλήρως που επενδύοντο τα αποθεματικά του Ταμείου και ενδεχομένως να υπήρχε κάποια κατεύθυνση [...] Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν γνώριζε το υπουργείο", συμπλήρωσε ο Αν. Βγενόπουλος.

Η απάντηση Τσιτουρίδη

Οι αναφορές του Ανδρέα Βγενόπυλου στο πρόσωπό του προκάλεσαν την αντίδραση του Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα γραπτή δήλωση. Ο πρώην υπουργός αναφέρει:

Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Βγενόπουλος, ξέχασε να πει σήμερα ότι πουλούσε δομημένα ομόλογα από το 2005, πριν γίνω εγώ υπουργός Απασχόλησης.

Άρα αποκλείεται εγώ να μετείχα ή να συντόνιζα ένα δήθεν κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς να είμαι υπουργός, με τον ίδιο να πουλά ομόλογα.

Επίσης, ο κατά τα λοιπά πολύ έμπειρος κ. Βγενόπουλος - όπως και διάφοροι άλλοι, το ίδιο έμπειροι τραπεζίτες - με πολύ μεγάλη καθυστέρηση «ανακάλυψαν» ότι τα ομόλογα που οι ίδιοι πουλούσαν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν τοξικά.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του

"Έκλεισε ο κύκλος της συκοφαντίας"

Βγαίνοντας από την επιτροπή, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος επειδή, όπως είπε, με την κατάθεσή του έκλεισε ένας κύκλος συκοφαντίας εις βάρος του.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: