Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ζωή με το ποδήλατο


Πριν από δέκα χρόνια η λέξη ποδήλατο δεν υπήρχε καν στο ελληνικό λεξιλόγιο», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που από το 1998 περιμένει να γίνει πραγματικότητα το όνειρο για μια πόλη φιλική στους ποδηλάτες.

Ο συγκοινωνιολόγος, πολεοδόμος και αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός έβαλε στην ατζέντα της πολιτείας τη συζήτηση για τον -πολυθρύλητο από τους Ολυμπιακούς του 2004- κεντρικό ποδηλατικό άξονα που θα ενώνει το Φάληρο με την Κηφισιά.

Σήμερα στην Αθήνα το ποδήλατο έχει μπει στο καθημερινό «λεξιλόγιο» των πολιτών της. Πώς συνοψίζεται όμως αυτή η τάση; Με δράσεις όπως οι μεταμεσονύχτιες, κρυφές διαδρομές 1.500 ποδηλατών που ξεκινούν από την πλατεία Ασωμάτων και διασχίζουν τις γειτονιές της Αθήνας (freeday.gr), με καταστήματα ενοικίασης ποδηλάτων σαν το «Athensby bike» στου Ψυρρή, που διοργανώνει περιηγήσεις στην Πνύκα και στη Ρωμαϊκή Αγορά, με την εμφάνιση μπουτίκ ποδηλάτων όπουμπορεί κανείς να προστρέξει με ποδήλατο-μπακατέλα και να φύγει με «κουστουμάκι» που σταματάει την κίνηση (VCA, Bike Expert) ή ακόμη και με ταχυμεταφορείς σαν τους BondEx που πάνω σε fixed ποδήλατα, χωρίς φρένα, μεταφέρουν μικροδέματα.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: