Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΟΟΣΑ: «Πνεύμα αγέλης» επικρατεί στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης




Η συμπεριφορά των επενδυτών στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης κατευθύνεται από το πνεύμα της αγέλης, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι διακυμάνσεις των αποδόσεων τους, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τις αγορές ομολόγων και δημοσίου χρέους.
Ο κ. Χαν Μπλόμενσταϊν, αναφερόμενος στις διακυμάνσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ανέφερε ότι «η ψυχολογία των αγορών είναι πολύ αρνητική και δεν βασίζεται υποχρεωτικά σε γεγονότα, αλλά περισσότερο στο ένστικτο της αγέλης, προκαλώντας συχνά πολύ μεγαλύτερες πωλήσεις ομολόγων από αυτές που είναι δικαιολογημένες».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των αγορών, όταν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε κρατικά ομόλογα που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν ασφαλή. Έτσι, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με αξιόπιστο τρόπο η μεταβολή στον πιστωτικό κίνδυνο των χωρών και η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι αγορές».

πηγη:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: