Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ημιυπαίθριοι: Δεν παραλαμβάνουν φακέλους στην Πολεοδομία του Δ. Αθηναίων


Αρνούνται να παραλάβουν φακέλους τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων, οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων και καλούν τους ενδιαφερόμενους να τους αποστείλουν ταχυδρομικώς.

Έκπληκτοι δεκάδες μηχανικοί και ιδιώτες, που κατήγγειλαν το γεγονός στον ΣΚΑΪ, άκουγαν τους υπαλλήλους να λένε ότι όλες οι ημερομηνίες (έως 31/12/2010) είναι «κλεισμένες» και δεν μπορούν να τους δώσουν αριθμό πρωτοκόλλου, για έλεγχο της πληρότητας του φακέλου.

Το όλο θέμα οφείλει να επιλύσει άμεσα ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Πολυχρόνης Αβραμίδης, δεδομένου, ότι η τακτική της Υπηρεσίας που εποπτεύει είναι εντελώς παράνομη.

Γιατί ο Ν. 3843/10 (περί τακτοποίησης), είναι σαφής: οι φάκελοι κατατίθενται στις Υπηρεσίες έως 31/12/2010, ενώ όσοι θέλουν να τους αποστείλουν ταχυδρομικώς, πρέπει να το κάνουν έως 28/10/2010. Πέραν, όμως, της απόφασης της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, να στηρίξει οικονομικά τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σε εκκρεμότητα παραμένει (παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις) η έκδοση, από το Υπουργείο Οικονομικών, της εγκυκλίου, που θα καθιστά σαφές, ότι οι τακτοποιημένες επιφάνειες δεν υπόκεινται στην καταβολή αναδρομικού ΦΠΑ.

Κάτι που ζητούν οι Εφορίες, προκειμένου να χορηγήσουν βεβαίωση σύνδεσης των συγκεκριμένων χώρων, με το δίκτυο της ΔΕΗ. Γιατί, όπως τονίζουν, μέχρι στιγμής, δεν τους έχει κοινοποιηθεί κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος και, ως εκ τούτου, υποχρεούνται να εφαρμόσουν την ισχύουσα, γι΄ αυτές τις περιπτώσεις, νομοθεσία. Το πρόβλημα, κατά κύριο λόγο, εντοπίζεται στις τακτοποιημένες αυθαίρετες αλλαγές χρήσης υπόγειων, πιλοτών και λοιπών επιφανειών, που έχουν μετατραπεί σε αυτόνομους χώρους κύριας χρήσης και ζητείται η σύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Με την ισχύουσα νομοθεσία, όταν κάποιος ζητήσει από την Εφορία, βεβαίωση για σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, υποχρεούται να προσκομίσει τιμολόγια αγορών και εργασιών είτε βεβαίωση Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ), βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο αναλογούν ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον Νόμο, όμως, της τακτοποίησης, όλες οι επιφάνειες που υπήχθησαν στην ρύθμιση δεν υπόκεινται σε αναδρομικές εισφορές. Τι, τελικώς, όμως, από τα δύο, υπερισχύει;

Η απάντηση βρίσκεται στα «χέρια» του Υπουργείου Οικονομικών, που καλείται να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου, ώστε οι πολίτες, να μην συνθλίβονται, για μια ακόμη φορά, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και η κρατική μηχανή να μην διακυβεύει, για πολλοστή φορά, την αξιοπιστία της.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: