Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Το σημαντικότερο σχέδιο από την κυκλοφορία του ευρώ

Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας έπειτα από την ελληνική κρίση, ενέκριναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Πρόκειται για το σημαντικότερο σχέδιο μετά την έναρξη κυκλοφορίας του ευρώ από το 1999.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι οι... ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκριναν «αναγκαία» τη δημιουργία ενός μόνιμου Ταμείου στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ, ωστόσο η εφαρμογή του εξακολουθεί να εξαρτάται από μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Προληπτικές κυρώσεις

Το σχέδιο αυτό, που ετοιμαζόταν υπό την εποπτεία του προέδρου της ΕΕ από την περασμένη άνοιξη προκειμένου να σκληρύνει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτέλεσε ήδη αντικείμενο συμφωνίας των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο προβλέπει ενισχυμένη επιτήρηση των εθνικών οικονομικών επιλογών, καθώς και νέες κυρώσεις εναντίον των χωρών που είναι υπερβολικά επιεικείς (με το δημοσιονομικό τους έλλειμμα), επεμβαίνοντας πιο γρήγορα απ΄ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και αν είναι λιγότερο αυτόματες απ΄ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Για πρώτη φορά οι κυρώσεις (με τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων), θα μπορούν να αποφασίζονται για προληπτικούς λόγους, δηλαδή πριν ακόμη μια χώρα υπερβεί το ευρωπαϊκό όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος, που είναι το 3% του ΑΕΠ, αν για παράδειγμα το έλλειμμα έχει μια πολύ αυξητική τάση.

Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται επίσης στις χώρες που υπερβαίνουν το 3% και (το σημείο αυτό είναι καινούριο) σε εκείνες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα.

Η έκθεση που εγκρίθηκε απόψε αναφέρει επίσης πως οι χώρες της ΕΕ κρίνουν "απαραίτητη" τη δημιουργία ενός "μηχανισμού επίλυσης κρίσεων", που διαιωνίζει με τη μία ή την άλλη μορφή το Ταμείο στήριξης των χωρών του ευρώ που δημιουργήθηκε για τρία χρόνια την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.

Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν ακόμη δύσκολες συζητήσεις για το θέμα αυτό ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες, επειδή η Γερμανία, με την υποστήριξη της Γαλλίας, θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του Ταμείου μία αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την οποία οι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.

Μπαρόζο: Απαράδεκτη η αλλαγή της Συνθήκης

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, εμφανίστηκε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ προκειμένου να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.

Ωστόσο απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος.

«Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου», δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Παπανδρέου: Συνεχίζουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές

«Το μήνυμα μας είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού λαού, της πορείας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας μας, αλλά και της βούλησης όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

«Μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση του χρέους της χώρας μας και οι επιθέσεις από τις αγορές», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και σήμερα συζητιέται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα».

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για τις κυρώσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου είναι κάτι για το οποίο εμείς είμαστε αρνητικοί». «Μια τέτοια εξέλιξη, υπογράμμισε, υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: