Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το πρώτο «φαστ κραχ» προσέλκυσης επενδύσεων


Συνέβη στον Αστακό

Θνησιγενές από τη σύλληψή του αποδεικνύεται, με βάση την κατάληξή του, το σχέδιο για τη μεγάλη ενεργειακή επένδυση στον Αστακό με κεφάλαια προέλευσης Κατάρ, το οποίο μεγαλοπρεπώς ναυάγησε προχθές και επισήμως και μεταβλήθηκε στο πρώτο... «φαστ κραχ» της προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων. Οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς είχαν από καιρό θέσει ερωτήματα ως προς τον ρεαλισμό του σχεδιασμού, αλλά και ως προς τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Κυβερνητικά στελέχη, από τις αρχές του καλοκαιριού ακόμα, εξέφραζαν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την προοπτική ολοκλήρωσης του έργου, που πολυδιαφημίσθηκε ως απόδειξη ότι η χώρα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Αξιοποιήθηκε, μάλιστα, ως επικοινωνιακό αντίδοτο στην προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Το ναυάγιο της συμφωνίας προκαλεί ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και ανταλλαγή αιχμηρών σχολίων από κυβερνητικά στελέχη, ενώ όλοι, στην προσπάθειά τους να αποσείσουν ευθύνες, «δείχνουν» προς την κατεύθυνση των επενδυτών για την υπαιτιότητα της αποτυχίας. Οι τελευταίοι, από επί μήνες αξιόπιστοι συνομιλητές μεγάλης επένδυσης, μετετράπησαν, εν μiα νυκτί, σε μαύρα πρόβατα και διόλου σοβαροί εταίροι.

Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., που εγκαλεί την κυβέρνηση για πρόωρη θριαμβολογία και σχεδιασμούς «στο πόδι». Εντονες ήταν οι αντιδράσεις και των υπολοίπων κομμάτων.
πηγη:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: