Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Συναγερμός για την επιδημία χολέρας στη Αϊτή

Την ύπαρξη της επιδημίας χολέρας, και μάλιστα του «πιο επικίνδυνου τύπου», η οποία έχει στοιχίσει την ζωή τουλάχιστον 140 ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της Αϊτής Άλεξ Λάρσεν.

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές δεκάδες ανθρώπους στην Αϊτή οφείλεται σε χολέρα έχει κινητοποιήσει τις Αρχές της χώρας και τις οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ.

Άλλοι 1500 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας, αλλά για την ώρα όχι στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Ο Δρ. Λάρσεν δήλωσε ότι πρόκειται για στέλεχος «01» της χολέρας, το οποίο προκαλεί την πλειοψηφία των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι η πρώτη επιδημία χολέρας στην Αϊτή εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια.

«Είναι ο μεγαλύτερος συναγερμός, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Αϊτής, Δρ. Κλόντ Σουρένα. Ζήτησε ακόμη από τα ιδιωτικά νοσοκόμοι να δέχονται ασθενείς και να τους παρέχουν βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις ήδη σπεύδουν στις περιοχές Σεν Μαρκ και Αρτιμπονίτ όπου κυρίως εκδηλώνεται η επιδημία μεταφέροντας καθαρό νερό, που είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η διάδοση της ασθένειας, και ιατρικά εφόδια.

Μέλη οργανώσεων που ήδη βρίσκονται εκεί μεταδίδουν εικόνες χάους από τα νοσοκομεία που είναι γεμάτα αβοήθητους ασθενείς. Ο πληθυσμός των περιοχών αυξήθηκε σημαντικά καθώς έχουν καταφύγει άστεγοι μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου άφησε περισσότερους από 300.000 νεκρούς και 1,5 εκατομμύρια αστέγους.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ είχε το πρωί της Παρασκευής συνάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αβέβαιο μένει ακόμα τον αν θα επηρεαστούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, αλλά ήδη ο υπουργός Υγείας συνέστησε στους υποψήφιους από τις πληγείσες περιοχές να αποφεύγουν τις ανοιχτές συγκεντρώσεις.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: