Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Χτυπάει» κόκκινο η κόντρα διαδηλωτών- γαλλικής κυβέρνησης


Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα της γαλλικής κυβέρνησης με τους διαδηλωτές και ιδιαίτερα με τους ταραξίες, που προκάλεσαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες για τα μέτρα που προωθεί στο συνταξιοδοτικό ο Σαρκοζί.


«Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους τους αλήτες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μια ημέρα μετά τα νέα επεισόδια ανάμεσα σε νέους και αστυνομικούς σε προάστιο του Παρισιού και στη Λυών.


«Μέσα σε μια εβδομάδα, έγιναν συνολικά 1.423 συλλήψεις και 149 από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προσαχθεί» ενώπιον της δικαιοσύνης, πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.


Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απομάκρυναν τους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα σε τρία μεγάλα διυλιστήρια, Λα Ροσέλ, Ντόνζ και Λε Μαν, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η διανομή μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.


Eπιπλέον, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, το ισχυρότερο γαλλικό συνδικάτο, απέκλεισε τη μεγάλη δεξαμενή καυσίμων Τραπίλστη Νότια Γαλλία, που εφοδιάζει πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια και μια βάση του ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα, ο Νικολά Σαρκοζί έδωσε εντολή για άρση αποκλεισμού όλων των χώρων αποθήκευσης καυσίμων που έχουν καταληφθεί.


Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε: «Για εκατομμύρια συμπολιτών μας, τα μέσα μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Συνιστούν θεμελιώδη ελευθερία. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Γάλλοι έχουν δει την καθημερινή τους ζωή να αναστατώνεται από προβλήματα τροφοδοσίας που έχουν πλήξει ένα μέρος των πρατηρίων καυσίμων». Και πρόσθεσε: «Έδωσα χθες οδηγίες για την άρση του αποκλεισμού του συνόλου των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου».


Εντωμεταξύ, οι εργαζόμενοι, συνεχίζουν για 7ημέρα τις κινητοποιήσεις τους. Όσοι δουλεύουν στα μέσα μεταφοράς, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία τους και την Τετάρτη, ωστόσο περισσότερα τρένα πρόκειται να μπουν στην κυκλοφορία για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.


Στους δρόμους θα κατέβουν και πάλι χιλιάδες μαθητές αλλά και φοιτητές ενώ 400 σχολεία τελούν υπό κατάληψη.
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: