Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Γιατί αγόρασαν Εθνική οι “σορτάκηδες” του χρέους

Όταν η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής ( κ. Τάκης Αράπογλου ) εξαγόραζε την τουρκική Finansbank, λίγο έλειψε να στηθεί ένα νέο στρατοδικείο στο Γουδί απο την αντιπολίτευση, αν και σήμερα το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών (BBVA ) για τουρκικές τράπεζες δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν μπροστά από την εποχή τους.

Tρία χρόνια μετά, η τουρκική θυγατρική Finansbank, όχι μόνο “σώζει” την πρώτη εταιρεία της χώρας από τις ζημιές των ομολόγων, αλλά θα την φέρει στην κορυφή των τραπεζών στην Ευρώπη.

Το τίμημα, που θα πληρώσει η Εθνική είναι η απώλεια του 15-20% της Finansbank, ωστόσο τα κέρδη, όπως θα δούμε, θα είναι μεγαλύτερα. Και η σημερινή εισαγωγή των μετοχών ( ομολογιών ) 227 εκατ. μετοχών δεν φοβίζει την διοίκηση της Εθνικής, διότι τα funds που έλαβαν θέσεις στην τιμή των 7,30 ευρώ γνώριζαν από την αρχή όλο τον σχεδιασμό.

Γνώριζαν, έλαβαν θέσεις και για παν ενδεχόμενο έχουν θέσει και σημείο εξόδου (stop loss ) αν η μετοχή πιεστεί. Στο χρηματιστήριο, εκτός απο μια εταιρεία, την Magnetar, όλες οι υπόλοιπες ( Τrafalgar, κλπ ) έχουν λάβει θέσεις ανοικτής πώλησης.

Αγόρασαν στα 7,30 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, του protothema. gr, οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας αποκτήθηκαν όχι μέσω της αύξησης κεφαλαίου, αλλά στην περιοχή των 7,30 ευρώ και έκτοτε η απόδοση που έχουν καταγράψει είναι σημαντική μέχρι τα 8,50-8, 70 ευρώ ) Και αναφερόμαστε σε Funds τα οποία μερικούς μήνες πριν πωλούσαν με “μανία' τα ελληνικά ομόλογα.

Η Εθνική Τράπεζα, λοιπόν, άντλησε το 35% της αύξησης κεφαλαίου 1,8 δισ.ευρώ από τους ιδιώτες, το 18% απο τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, και το υπόλοιπο 35% απο τους ξένους επενδυτές. Ταυτόχρονα, όμως ανακοίνωσε την πώληση ποσοστού μέχρι 20% της Finansbank έναντι 1 δισ. ευρώ.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Όταν λοιπόν θα δοθεί με premium η μετοχή της Finansbank και η χρηματιστηριακή της αξία θα αυξηθεί, η μητρική Εθνική Τράπεζα θα καταγράψει υπεραξίες στα βιβλία της.

Όταν μάλιστα η αξία της θυγατρικής ( 5-6 δισ. ευρώ) πλησιάζει κοντά στην χρηματιστηριακή αξία της μητρικής, τότε οι διεθνείς επενδυτές δεν ρωτάνε και πολλά. Γι αυτό άλλωστε το ομολογιακό δάνειο το οποίο εξέδωσε η Εθνική στην Τουρκία, έγινε ανάρπαστο.

Αυτοί είναι οι λόγοι ( υπεραξίες ) για τον οποίους ακόμη και Funds- τα οποία πόνταραν εναντίον της Ελλάδας στα ομόλογα, σήμερα αγοράζουν με μανία μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. ( σ.σ ένας τρίτος παρατηρητής θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα funds που έφθασαν στην χρεοκοπία την Ελλάδα , τώρα αποκτούν εμμέσως τα “φιλέτα” της χώρας, όπως την τουρκική θυγατρική ).

Όμως, η σημερινή διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν είχε άλλο δρόμο όταν στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει 21 δισ. ελληνικά ομόλογα. Μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο επέμεινε να στηρίζει μια χαμένη “ μάχη” και να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Πιθανότατα, αν η Εθνική μείωνε την θέση της ίσως να μην οδηγούνταν σε νέα αύξηση κεφαλαίου, την δεύτερη μέσα σε δυο χρόνια.
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: