Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Στα σύνορα του Ισραήλ ο Αχμαντινεζάντ


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποδέχθηκαν σήμερα στο Νότιο Λίβανο τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κουνώντας τις σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα. Κατά την ομιλία του στο στάδιο της Μπίντ Τζμπέιλ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ισραήλ ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει στο πλευρό του λιβανικού λαού «έως το τέλος ».

"Η Μπιντ Τζμπέιλ είναι πολύ ζωντανή, εγώ σας χαιρετώ αντιστασιακέ λαέ", τόνισε ο Αχμαντινετζάντ, αναφερόμενος στην πόλη αυτή, όπου είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χεζμπολάχ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ιρανός πρόεδρος βρίσκεται τόσο κοντά στο εβραϊκό κράτος, του οποίου έχει ζητήσει τον αφανισμό . Θα μεταβεί επίσης στο χωριό Κανά όπου ισραηλινές επιδρομής είχαν στοιχίσει τις ζωές 105 αμάχων το 1996 και 29 –εκ των οποίων 16 παιδιά- μια δεκαετία αργότερα.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, το πιο ισχυρό πολιτικό κίνημα στο Λίβανο.

"Το Ιράν θέλει να μετατρέψει το Λίβανο σε προέκταση του εδάφους του", δήλωσε ο Αμος Γκιλάντ, κορυφαίος αξιωματούχος, αρμόδιος για την ασφάλεια του Ισραή χαρακτηρίζοντας "τραγωδία" το ότι το Λίβανο επέτρεψε σε "έναν εξτρεμιστή ηγέτη, έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι Αραβας, να καταστρέψει το Λίβανο εκ των έσω".

"Η επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ δείχνει την ιρανική τάση για ανάληψη του ελέγχου ειδικά του νοτίου Λιβάνου. Είναι πολύ σημαντικό να αποτρέψουμε αυτό. Η Χεζμπολάχ μετατρέπεται σε μια οντότητα που κατατρώει το Λίβανο όπως ο καρκίνος το σώμα", πρόσθεσε ο Γκιλάντ.

Τον Αχμαντινετζάντ υποδέχθηκαν χθες στη χώρα χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ φωνάζοντας συνθήματα όπως "Θάνατος στις ΗΠΑ", "Θάνατος στο Ισραήλ" σε συγκέντρωση του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο νότιο προάστιο της Βηρυτού που είναι προπύργιό του.
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: