Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ουγγαρία: Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο που προκάλεσε την καταστροφή


Το εργοστάσιο αλουμίνας MAL Zrt στην Ουγγαρία, από δεξαμενή του οποίου διέρρευσε τοξική λάσπη προκαλώντας το θάνατο 9 ανθρώπων, θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, δήλωσε ο Γκιόργκι Μπακόντι κυβερνητικός επίτροπος υπεύθυνος για τη διαχείριση της εταιρείας.

"Δώσαμε ήδη εντολή να ξαναζεσταθούν οι μηχανές (του εργοστασίου)", δήλωσε ο Μπακόντι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ούγγρο υπουργό Εσωτερικών Σαντόρ Πίντερ.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο για περίπου δύο χρόνια, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού που θα κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο Μπακόντι.

Εξάλλου ο Πίντερ υπογράμμισε ότι "η ζωή επέστρεψε στο Ντεβέτσερ", ένα από τα δύο χωριά που επλήγησαν περισσότερο από τη διαρροή της τοξικής λάσπης, όπου οι αρχές ήραν σήμερα την "κατάσταση εκκένωσης" που ίσχυε από το Σάββατο.

Ωστόσο επεσήμανε ότι οι κάτοικοι του γειτονικού Κολοντάρ θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο χωριό τους το Σάββατο καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι εργασίες προστασίας του.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: