Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων καταβάλλει η γερμανική κυβέρνηση



Εντείνεται η ανησυχία της Γερμανικής κυβέρνησης για την τύχη των δύο δημοσιογράφων που κρατούνται από τις ιρανικές αρχές με το αιτιολογικό πως πήραν συνέντευξη από το γιο και το δικηγόρο της γυναίκας που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού, - για μοιχεία και συμμετοχή στη δολοφονία του άνδρα της- χωρίς όμως να έχουν εξασφαλίσει από πριν την απαραίτητη άδεια.

Γερμανοί διπλωμάτες αναζητούν τρόπους για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων σε υπόθεση που έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια μιας ώρας συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλες ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westerwelle με τον ιρανό ομόλογό του Manouchehr Mottaki, ο Westerwelle έκανε έκκληση προς το Ιράν να δείξει «έλεος» στους δύο συλληφθέντες ενώ παρακάλεσε τον Mottaki να μεσολαβήσει για την απελευθέρωσή τους. Η αντίδραση όμως του Mottaki ήταν από τυπική έως και ψυχρή

«Το θέμα των δύο γερμανών υπηκόων πρόκειται να διεκπεραιωθεί σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο του νόμου και του δικαστικού συστήματος». Από την άλλη πλευρά ο Westerwelle φάνηκε αισιόδοξος μετά την συνάντηση λέγοντας πως «έχει την εντύπωση πως ο ιρανός υπουργός εξωτερικών θα μεριμνήσει προσωπικά για την υπόθεση.

Οι δύο δημοσιογράφοι που κρατούνται, ένας 35χρονος και ο φωτογράφος του, συνελήφθησαν στις 10 Οκτωβρίου στην πόλη Tabriz στο γραφείο του δικηγόρου Houtan Kian, μετά από επιδρομή των αρχών ασφαλείας. Οι αρχές εκτός της συνέντευξης τους κατηγορούν πως μπήκαν στη χώρα ως τουρίστες και όχι ως δημοσιογράφοι, όπως θα έπρεπε έχοντας τις σχετικές άδειες. Οι δικαστικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν οι δύο συλληφθέντες παραδέχτηκαν την ενοχή τους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: