Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Εθνική: Ούτε συγχωνεύσεις, ούτε εξαγορές


Η δημιουργία τραπεζικών σχημάτων δεν είναι στις προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για εξαγορές και συγχωνεύσεις την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Στο περιθώριο της από κοινού συνέντευξης Τύπου, με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με θέμα ''ΑθήναΧ4 αρχιτεκτονικές προτάσεις για την πόλη", μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Ταμβακάκης επεσήμανε ότι το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς μετά τη επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας αποτελεί το πρώτο ζητούμενο για την Εθνική αλλά και γενικότερα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι σταδιακά η διατραπεζική αγορά (δανεισμός μεταξύ τραπεζών) για την Εθνική θα ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους με σημαντικές γραμμές πίστωσης αρκετών δισ.ευρώ.

Αναφερόμενος γενικότερα για το τραπεζικό σύστημα είπε ότι σιγά-σιγά η κάθε τράπεζα, ανάλογα με τις δυνάμεις του, θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Ταμβακάκης την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν από την Εθνική Τράπεζα οι διαδικασίες για την πώληση ποσοστού ως 20% της θυγατρικής της τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank, με την πρόσληψη συμβούλων, πώληση που εντάσσεται στο πρόγραμμα κεφαλαιακής της ενίσχυσης.

Ο κ. Ταμβακάκης ανέφερε ότι από το 1 δισ. ευρώ που υπολογίζει να αντλήσει η ΕΤΕ από την πώληση ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής Finansbank, περίπου 500 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν στην τουρκική τράπεζα ώστε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια σε ορίζοντα τετραετίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως "ένα πρώτο τεστ" για την πώληση του ποσοστού της Finansbank το ομολογιακό δάνειο των 500 εκατ. δολαρίων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την τουρκική τράπεζα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: