Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ενεργειακή συνεργασία Αθήνας – Μόσχας

Ομάδα εργασίας, που θα εξετάζει θέματα διμερούς συνεργασίας, με αιχμή τα ενεργειακά, αποφάσισαν να συστήσουν Ελλάδα και Ρωσία, κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Σματκό.
Εθνική προτεραιότητα και για τις δύο χώρες ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, και μεγάλης σπουδαιότητας ο Αγωγός Southstream.
Όπως είπε ο κ. Σματκό η ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει έως το τέλος του 2010, έτσι ώστε Ρωσία και Ελλάδα να επεξεργαστούν τη θέση τους, σχετικά με την υλοποίηση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
«Επιβεβαιώσαμε τη στενή σχέση συνεργασίας, προσπαθώντας να κλείσουμε εκκρεμότητες, αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με τη Ρωσία», παρατήρησε η κ. Μπιρμπίλη, συμπληρώνοντας ότι παρέδωσε στον ομόλογό της πρόσκληση, έτσι ώστε η επόμενη συνάντησή τους να γίνει στην Αθήνα.

Ερωτηθείσα για τη στάση της Βουλγαρίας, σχετικά με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η ελληνίδα υπουργός είπε ότι αυτή ξεκαθαρίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια και «υπάρχει σαφέστατα μια αναβλητικότητα από την πλευρά των Βουλγάρων. Αυτό που έχουν πει επίσημα είναι ότι περιμένουν την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη διέλευση του αγωγού, για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις». Η Ελλάδα από τη μεριά της, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, «έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για την υλοποίηση του αγωγού».

Σεβασμό για τις βουλγαρικές ανησυχίες και απόψεις, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος υπενθύμισε ότι για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία, με υποχρεωτικές προβλέψεις για την υλοποίησή του.

Ο Ρώσος υπουργός, σημείωσε και τη συζήτηση συμφωνιών για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία «όταν έλθει η ώρα» και εξέφρασε ενδιαφέρον για ρωσική συμμετοχή στην κατασκευή και επέκταση των υποδομών και δικτύων για την εσωτερική διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: