Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Εν αναμονή των περικοπών η Βρετανία


Οι λεπτομέρειες του αναθεωρημένου προγράμματος κρατικών δαπανών στη Βρετανία ανακοινώνονται το απόγευμα της Τετάρτης (2.30μ.μ. Ελλάδος) από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Εκτιμάται ότι η μείωση του προϋπολογισμού κάθε υπουργείου για την επόμενη τετραετία θα αγγίξει το 25% κατά μέσο όρο.

Η κυβέρνηση συνασπισμού φέρεται αποφασισμένη να καταργήσει 490.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, παγώνοντας επίσης για μια διετία τους μισθούς των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων.

Την Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας μειώνεται κατά 8%, καθώς και ότι θα κοπούν συνολικά 42.000 θέσεις εργασίας για στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

Μειωμένος κατά περίπου 16% θα είναι ο προϋπολογισμός του BBC, το οποίο για πρώτη φορά αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του, που μέχρι τώρα στηριζόταν σε κονδύλια από το Φόρεϊν Όφις.

Παγώνει επίσης για δύο χρόνια η ειδική άδεια των περίπου 165 ευρώ ετησίως που καταβάλλουν οι τηλεθεατές, ποσό που αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος του οργανισμού.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει περικοπές τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων λιρών στα κοινωνικά επιδόματα. Ο προϋπολογισμός για τα σχολεία αναμένεται να μειωθεί τελικά λιγότερο από όσο αρχικά σχεδιαζόταν, ωστόσο θα περιοριστούν στο μισό τα διαθέσιμα κονδύλια για το πρόγραμμα κοινωνικής στέγης. Χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν μεταξύ άλλων και στο αστυνομικό σώμα.

Οι μοναδικοί τομείς στους οποίους δεν θα υπάρξουν περικοπές, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ιουνίου, είναι το αντίστοιχο ΕΣΥ και η διεθνής βοήθεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάλειψη του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2015-16.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: