Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Ανακοινώθηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική


Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές του 2011, αλλά και μειώσεις τιμολογίων στις κατηγορίες που η επιχείρηση έχανε πελάτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως διευκρινίζεται, ειδικά τιμολόγια (όπως πολυτέκνων, Κοινωνικό κλπ) δεν μεταβάλλονται.....

Αναλυτικότερα,

• Οι οικιακοί καταναλωτές που καταναλώνουν μέχρι 800 Κιλοβατόρες το τετράμηνο θα έχουν αύξηση έως 13%.

• Από 800 έως 1.600 Κιλοβατόρες η αύξηση θα είναι 2,7% και από 1.601 έως 2.000 Κιλοβατόρες η αύξηση θα είναι 1,6%.

• Αντιθέτως, μειώνονται κατά 4,4% τα τιμολόγια για κατανάλωση πάνω από 2.000 Κιλοβατόρες και κατά 13,8% για κατανάλωση πάνω από 3.000 Κιλοβατόρες.

• Επιπλέον, αυξάνονται δύο βιομηχανικά τιμολόγια έως 8,7% στη μέση τάση και 6,1% στη χαμηλή, ενώ αυξάνεται στη χαμηλή τάση το αγροτικό τιμολόγιο κατά 5%.

Στις δύο κατηγορίες που η ΔΕΗ έχανε πελάτες, δηλαδή στα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, οι τιμές μειώνονται κατά 18% και 13% αντίστοιχα, ενώ στην ίδια κατηγορία το εμπορικό τιμολόγιο στη μέση τάση μειώνεται κατά 8,7%.

Σύμφωνα με το υπουργείο:

• Περίπου 1,2 εκατομμύρια οικιακοί πελάτες θα έχουν μείωση έως και 20% μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
• Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση, θα έχει μειώσεις της τάξης του 5-18%.
• Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7%.
• Οι αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών, θα ισοδυναμούν με μια μέγιστη ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 30€, ή περίπου 2,5€ το μήνα.
• Η συνολική επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια εκτιμάται στα 1-2€ το μήνα.

Αντίδραση της ΓΕΝΟΠ

"Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν (ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλότερες από αυτές που αναμένονταν) είναι αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που απαιτεί και επιβάλει η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η οποία έγινε όχι για να ωφεληθούν οι φτωχοί καταναλωτές, αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών".

Αυτό επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση αναφορικά με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το συνδικάτο εκτιμά ότι "σε λίγο με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις, λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (τιμή πώλησης στην χονδρική αγορά)" και αναφέρει ακόμη πως η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών.

ΝΔ: «Γροθιά στο στομάχι» τα νέα τιμολόγια

«Τα νέα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης της ΔΕΗ δεν απέτρεψαν τις σημαντικές αυξήσεις των τιμολογίων. Αντιθέτως μάλιστα! Σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα ήδη μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών» είπε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Βοιωτίας, Μχάλης Γιαννάκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η αύξηση των τιμολογίων είναι συνέχεια της φοροεπιδρομής που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Μνημονίου με την -για πρώτη φορά- επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, την επιβολή -για πρώτη φορά- του φόρου ΔΕΤΕ υπέρ των τελωνειακών, τον υπερδεκαπλασιασμό του τέλους υπέρ ΑΠΕ και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ΦΠΑ».

Τέλος, είπε ότι οι επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι "γροθιά στο στομάχι" για το χειμαζόμενο οικογενειακό εισόδημα και βυθίζουν την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση".

Μειώσεις στα τιμολόγια απαιτεί το ΚΚΕ

Όταν η κυβέρνηση κάνει αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προεκλογικά, ο λαός πρέπει να καταλάβει τι έρχεται μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση με το γνωστό θράσος παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά ως μειώσεις. Αυξάνει πάνω από 7% το οικιακό τιμολόγιο της λαϊκής οικογένειας, ενώ για τα πλούσια νοικοκυριά της υψηλής οικιακής κατανάλωσης προχωρά σε σημαντική μείωση πάνω από 13%. Όσο για την έκπτωση 10% του κοινωνικού τιμολογίου αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό για τις ομάδες ακραίας φτώχειας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση.

Το ΚΚΕ απαιτεί άμεση μείωση 50% του οικιακού τιμολογίου για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους. Καμιά αύξηση τιμών για την λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση.

ΣΥΝ: Ξεκίνησε ο κύκλος ανατιμήσεων

«Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε αφήσει να διαφανεί την προηγούμενη περίοδο, ξεκινά ένα κύκλο ανατιμήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ [DEHr.AT] με τσουχτερές αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο που φτάνουν μέχρι και 14% από 1.1.2011».

Αυτό σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Προσθέτει πως οι ανατιμήσεις αυτές επιβαρύνουν κυρίως τις χαμηλές καταναλώσεις, δηλαδή τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, τα πιο πλούσια νοικοκυριά, προβλέπονται μειώσεις.

«Η πολιτική αυτή, που εξουθενώνει τα φτωχότερα νοικοκυριά και βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης, πρέπει με κάθε τρόπο να αποκρουστεί από το λαϊκό και εργατικό κίνημα, από τους έλληνες καταναλωτές» καταλήγει.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: