Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Έκτακτη ανάγκη στην Ουγγαρία από διαρροή τοξικών λυμάτων


Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα μωρό τριών μηνών, και 120 έχουν τραυματισθεί, έπειτα από τη διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου, η οποία πλημμύρισε χωριά τις δυτικής Ουγγαρίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές....

Οκτώ από τους τραυματίες βρίσκονται σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε ο Κάρολι Τίλι, δήμαρχος του Κολοντάρ, του ενός από τα χωριά.

Το δυστύχημα συνέβη το απόγευμα της Δευτέρας στο εργοστάσιο αλουμινίου του Άζκα, σε απόσταση 165 χιλιομέτρων δυτικά της Βουδαπέστης.

Η διαρροή συνιστά "οικολογική καταστροφή", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Ζόλταν Ιλές επισκεπτόμενος το Κολοντάρ.

Η λάσπη εξακολουθεί να διαρρέει από τις δεξαμενές 9 και 10 του εργοστασίου αλουμινίου του Αζκα, απειλώντας όχι μόνον τους κατοίκους του Ντεβετσέρ, του Κολοντάρ και του Σομλοβασάρχελι, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα μιας έκτασης 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων", δήλωσε ο Ζόλταν Ιλές.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η τοξική λάσπη φθάνει σε ύψος δέκα εκατοστών στο Ντεβετσέρ, όπου το εν τρίτον των κατοικιών έχει πληγεί, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου.

Το εργοστάσιο ανήκει στην ουγγρική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αλουμινίου (MATK). Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ διεξάγεται έρευνα.

Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο που προέρχεται από την παραγωγή του αλουμινίου, και αποτελείται από εξαιρετικά διαβρωτικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος. Η παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου προκαλεί την παραγωγή τριών τόνων κόκκινης τοξικής λάσπης.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: