Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Προοπτική συμφωνίας στο Αιγαίο

Σε ένα πλαίσιο αρχών για συμφωνία στο Αιγαίο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει ο έλληνας πρωθυπουργός και ο τούρκος ομόλογός του όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι παρά τη βούληση του Τούρκου πρωθυπουργού να υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία ώς το τέλος του έτους ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί συγκεκριμένη λύση.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η λύση που προκρίνεται είναι η αυξομείωση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία σε ορισμένες περιοχές θα φθάσουν τα 21 μίλια, ενώ σε άλλες, κυρίως γύρω από.... τα νησιά θα είναι πιο περιορισμένα.
Στις συνομιλίες των δύο πλευρών για το Αιγαίο κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρθηκε το Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου.

‘’Κατά τις συνομιλίες στην Αθήνα Ελλάδα και Τουρκία συζήτησαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής” δήλωσε, μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

Στο μεταξύ, να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, καλεί την Άγκυρα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε που επισκέπτεται την Άγκυρα, τόνισε ότι "ένα Σύνταγμα είναι το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ".
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: