Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός - Εν αναμονή επενδυτικών ανακοινώσεων


Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο, και την πολυμελή αντιπροσωπεία της χώρας. Κατά τη διάρκειά της διήμερης επίσκεψης του Κινέζου αξιωματούχου αναμένεται να υπογραφούν πάνω από 10 συμφωνίες σε ναυτιλία, εμπόριο και τουρισμό.

Μάλιστα, η εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αποκλειστικές συνεντεύξεις των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έγραψε ότι θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια και άλλους τομείς.

Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις μελλοντικά, τόνισε ότι «η ατζέντα είναι μεγάλη» και θα περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια, τουρισμό και την ανάπτυξη των λιμένων.

Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, αφού υπάρχουν τόσο μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνιών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τζιαμπάο:

* 15:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
* 15:40 Συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
* 16:40 Υπογραφή Συμφωνιών.
* 17:00 Δηλώσεις.
* 17:45 Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά.
* 20:45 Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης.
* 21:15 Δείπνο του Γιώργου Παπανδρέου προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες» τονίζει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.

«Πραγματική εξάλειψη της ανεργίας, θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας μπορεί να διασφαλίσει μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική και αγροτική παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών του λαού» καταλήγει.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ελληνο-κινεζικής φιλίας και ανάπτυξης πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, υπό τη θεμελιώδη και αυτονόητη προϋπόθεση ότι αυτή η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και επενδύσεων βασίζεται στο αμοιβαίο όφελος, στο σεβασμό των αμοιβαίων στρατηγικών συμφερόντων και κυρίως στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: