Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Προϋπολογισμός χωρίς εκπλήξεις


Προβλέπει επιβολή πρόσθετων φόρων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 600 εκατομμύρια θα προέλθουν από την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενάμιση εκατομμύριο από την περαίωση και ένα δισεκατομμύριο από αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

Οι νέες περικοπές δαπανών φτάνουν το ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, η οποία ωστόσο θα επιβληθεί από το φθινόπωρο του 2011.

Στόχος των μέτρων είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,1 με 7,2% από 7,8% που προέβλεπε το μνημόνιο.

Συνέντευξη Παπακωνσταντίνου

Δεν θα περιλαμβάνει περικοπές μισθών το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που ανακοινώνεται τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα "Το Βήμα", κατά την οποία τονίζεται ότι «το συντομότερο δυνατόν» θα ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε - και αυτό θα γίνει- η πρώτη ομάδα που θα ενισχυθεί μόλις το επιτρέψει ο κρατικός Προϋπολογισμός να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η προσπάθειά μας είναι να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού το συντομότερο δυνατόν» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου

Ερωτηθείς για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «η λογική μας είναι η ενσωμάτωση των περισσότερων επιδομάτων στον μισθό- και άρα να συνυπολογίζονται για τη σύνταξη- αλλά και να οριοθετήσουμε προσεκτικά την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους». Σημείωσε, δε, ότι η μελέτη για τη δομή του νέου μισθολογίου θα ανακοινωθεί ως το τέλος του 2010, καθώς και ότι το νέο μισθολόγιο θα μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και μέσα στο 2011
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: