Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Στρεβλώσεις και αδιαφάνεια στα ΜΜΕ


Μορφή ντόμινο κινδυνεύει να πάρει η κρίση που σοβεί στο χώρο του Τύπου.

Η αδιαφάνεια και οι πελατειακές σχέσεις ορισμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κινδυνεύουν πλέον να επηρεάσουν ακόμα και τα υγιή μέσα ενημέρωσης.

Με αφορμή το πρώτο «μεγάλο κανόνι» στο χώρο των ΜΜΕ, το «λουκέτο» στον «Ελεύθερο Τύπο» τον Ιούνιο του 2009, η εφημερίδα «Καθημερινή», εντόπιζε τα πραγματικά αίτια της κρίσης, που βιώνει ακόμη και σήμερα, τόσο ο έντυπος, όσο και ο ηλεκτρονικός Τύπος.

Όπως επισήμαινε, μεταξύ άλλων, η «Κ» σε άρθρο της, «όσο οι κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κομμάτων, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αδιαφανώς τον Τύπο, θα είναι αδύνατη η επιβίωση μέσων ενημέρωσης τα οποία θέλουν να είναι οικονομικά αυτάρκη και ανεξάρτητα. Η χαριστική δανειοδότηση μέσω κρατικών τραπεζών, η πελατειακή κατανομή κρατικής διαφήμισης σε έντυπα, η μη εφαρμογή των νόμων και όρων της αγοράς για ορισμένους έχει διαμορφώσει ένα ανθυγιεινό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό».

Ένα χρόνο μετά, σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση...

Όπως τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αντώνης Μανιτάκης «στο χώρο των ΜΜΕ επικρατούν σχέσεις εύνοιας, σχέσεις προνομιακές, και γι’ αυτό η διαπλοκή, ανάμεσα στην οικονομική εξουσία και την πολιτική εξουσία, η συναλλαγή που ισχύει για να έχουν τα συμφέροντα τους, και οι μεν, και οι δε, συνεχίζεται».
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: