Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

«Η ετυμηγορία αφορά όλη την ελληνική κοινωνία»


Ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Σε ποινή δεκαετούς κάθειρξης καταδικάστηκε και ο δεύτερος ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης.

Το δικαστήριο μετέτρεψε επί το βαρύτερο την κατηγορία για τους δύο ειδικούς φρουρούς και δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

«Η καταδίκη των υπαιτίων της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο αποτελεί ιστορική απόφαση, που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειας του Αλέξανδρου για την αλήθεια και απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη. Η μνήμη του Αλέξανδρου παραμένει ζωντανή, άσπιλη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αμαύρωσής της από την υπεράσπιση Κορκονέα» τόνισε η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Η απόφαση απέδωσε Δικαιοσύνη, στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Κι έδωσε αυστηρό μάθημα ευθύνης στα προκλητικά κι αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων», σημείωσε η ίδια.

«Ένα ακόμα γελαστό παιδί, που δολοφονήθηκε με άμεσο δόλο, γίνεται σύμβολο στην κοινωνική, πολιτική και δικαστική ιστορία, σε μία τόσο δραματική περίοδο για τον τόπο» επεσήμανε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου, τόνισε ότι «η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα...

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους» και προσέθεσε ότι θα εξαντλήσουν «όλα τα ένδικα μέσα για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης».

«H κατά πλειοψηφία απόρριψη του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορούμενου αποτελούν πρωτοφανή νομική επιλογή, δεν προβλέπονται πουθενά στο νόμο και στη νομολογία του Αρείου Πάγου, οφείλονται δε μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θ΄ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας», είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα Αλέξης Κούγιας και έκανε λόγο για διαδικαστικές ελλείψεις στη δίκη.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: