Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Παράταση αποπληρωμής των δανείων εξετάζει το ΔΝΤ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να εξετάσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, εφόσον κάνουν την ίδια κίνηση οι χώρες της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία στην πραγματικότητα θα μεταθέσει στο μέλλον την ημερομηνία που η χώρα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώνει το πακέτο βοήθειας διευκολύνοντας έτσι τα μακροχρόνια προβλήματα χρέους της Ελλάδας δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ την Κυριακή.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση κάνει "ακριβώς ότι χρειάζεται" για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια. Το αν θα χρειαστεί η παράταση αποπληρωμής των δανείων - πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ - θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο κ. Στρος-Καν. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ κυρία Σιμονέτα Ναρντίν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ επανεξετάζει εάν χρειάζεται να μεταβάλλει το βραχυχρόνιο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας (με 110 δισ.ευρώ) σε ένα πιο μακροχρόνιο.

"Αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία το ΔΝΤ να μετασχηματίζει ένα βραχυχρόνιο πρόγραμμα σε μακροχρόνιο όταν το πρώτο ακολουθείται πιστά" δήλωσε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ,Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, σε διεθνή τραπεζική συνδιάσκεψη. "Υπάρχουν μηχανισμοί στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την επέκταση του πακέτου...Το ΔΝΤ σίγουρα εξετάζει το ζήτημα" πρόσθεσε.

Εάν το ΔΝΤ συμφωνήσει να επιμηκύνει τους όρους δανεισμού, θα προσφέρει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, ενώ μπορεί να της χορηγήσει και πρόσθετα χρήματα. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να πείσει τις σκεπτικιστικές αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπληρώσει τα μεγάλα βάρη του χρέους της χωρίς να χρεοκοπήσει.

Το ΔΝΤ αναλαμβάνει τέτοιες προσαρμογές για χώρες για τις οποίες εκτιμά ότι αν και λαμβάνουν σκληρά μέτρα για να ανταποκριθούν με τους όρους του δανείου, χρειάζονται ωστόσο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους. Εντούτοις, θα ήταν μάλλον νωρίς για το ΔΝΤ να εξετάσει την αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος, ενώ θα χρειαστεί και την έγκριση των ευρωπαϊκών χωρών-μελών σχετικά με το πακέτο.

Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η μεταβολή των όρων δανεισμού της Ελλάδας "είναι μία επιλογή, η οποία όμως δεν έχει εξετασθεί συγκεκριμένα επί του παρόντος".
πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: