Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Τζορτζ Σόρος: «Κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου»


Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής κατηγόρησε ευθέως την Κίνα πως ένας νομισματικός πόλεμος που θα βρει στα αντίπαλα στρατόπεδα την Κίνα και την Δύση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη.....

Ο επενδυτής που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εξευτέλισε την Τράπεζα της Αγγλίας αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση του βρετανικού νομίσματος το 1992, δήλωσε πως η Κίνα «έχει δημιουργήσει μια μονόπλευρη νομισματική πολιτική».

Επικρίνοντας το Πεκίνο για ηθελημένη υποτίμηση του γουάν, με σκοπό να κάνει τα προϊόντα της πιο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές, ο Τζορτζ Σόρος μιλώντας στο BBC Radio 4, μίλησε για αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους της Κίνας, η οποία διατηρεί το πλεονέκτημα του απόλυτου ελέγχου του εθνικού της νομίσματος.

Μάλιστα ο Τζορτζ Σόρος, μίλησε για την πιθανότητα η Κίνα να επηρεάσει το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες της ελέγχουν ένα τεράστιο ποσό συναλλάγματος και μπορούν να καθορίσουν ουσιαστικά την αξία κάθε άλλου νομίσματος στον κόσμο!

Σε άρθρο του στους Financial Times ο κ. Σόρος έγραψε χαρακτηριστικά «Η Κίνα έχει αναδειχθεί στον ηγέτη του κόσμου. Αν αποτύχει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ηγετικού της ρόλου όλο το οικονομικό σύστημα ενδέχεται να καταρρεύσει."
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: