Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στο 8,9% του AEΠ το έλλειμμα του 2010;

Στο 8,9% του AEΠ ανεβάζουν το έλλειμμα του 2010 οι New York Times σε δημοσίευμα τους , υψηλότερο από το στόχο του μνημονίου που ήταν 8,1% για φέτος.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η εξέλιξη δεν είναι δραματική ωστόσο εγείρει ανησυχίες για την επιτυχία της ελληνικής προσπάθειας και δείχνει ότι η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να..... αναδιαρθρώσει το χρέος.

Έκθεση ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα

Η ελληνική οικονομία, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό εμπορικό έλλειμμα επισημαίνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των 27, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Τονίζει ότι η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο,

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις όπως αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα επιτευχθεί με τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η χαμηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού και η περιορισμένη τεχνολογία και ανάπτυξη.

Αναφέρει παράλληλα ότι στην Ελλάδα οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία ως προς το ΑΕΠ, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Παρά τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων της ΕΕ, και η καινοτομία στην ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη τεχνολογία και τη γνώση.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας σε θέματα περιβάλλοντος είναι περιορισμένες, γεγονός που οφείλεται στις αδυναμίες του ρυθμιστικού και διοικητικού πλαισίου.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: